Hoppa till innehåll

Tobias och Melanie valde hemförlossning på Bali istället för vanligt liv

I denna intervju delar Tobias och Melanie med sig av hur de bröt sig loss från ekorrhjulet och valde hemförlossning på Bali.

Tobias Pedersenn, 37 år, Boden & Melanie Klaamas, 32 år, Eskilstuna

Tidigare: Tobias har rest och bott utomlands sedan 20-årsåldern i bland annat Australien, Nya Zeeland och Oslo där han träffade sin sambo. Melanie har också hunnit med att resa en del och bland annat bott i San Francisco innan hon träffade Tobias i Olso 2013. Tillsammans blev de föräldrar till Aurora som föddes under hemförlossning på Bali 2017.
Nu: bor i Spanien varifrån de driver sin YouTube-kanal och njuter av ett fritt familjeliv med dottern Aurora
Hitta familjen på Instagram: Love Conscious Family på svenskaKan ni beskriva hur ert gamla liv såg ut och varför var ni inte nöjda med det?
Tobias:
 Trots att vi på varsitt håll har bott i olika länder innan vi träffades har vi haft en mer eller mindre typisk nio till fem-vardag. Jag har aldrig tagit heltidsjobb utan alltid deltid som har gett mig flexibiliteten att jobba mer när jag ville. Vissa månader jobbade jag mer för att spara ihop till småresor, andra mindre men då ha fler lediga dagar istället. Pengarna var bra, jag kunde resa en vecka i månaden men den riktiga friheten saknades. Frihet är mer värt än pengar.

Melanie: Jag har aldrig haft en heltidsanställning, enbart timmar och deltid för att jag ville kunna bestämma själv när jag jobbar, vilket kunde bli mycket ändå.

Hur ser livet ut nu?
– Nu jobbar vi när det passar oss som bäst. Vi har varit en del på Bali och jobbat därifrån. En typisk dag kunde vi gå upp tidigt, promenera, yoga eller annan träning, äta frukost och jobba från nio till tolv. Därefter någon utflykt med moppen till ett vattenfall och bara njuta. På eftermiddagen kom vi hem igen, käkade middag, tog en massage och sedan jobbade vi lite till när resten av världen också vaknat till.

Nu när vi har vår dotter Aurora så ser dagarna lite annorlunda ut. Vi vill spendera mycket tid med henne så då jobbar vi när hon sover. I framtiden skulle vi vilja hemskola henne om hon vill det, men det får hon bestämma själv. Att gå i skolan kan hon även göra i olika delar av världen. Under sina första levnadsår har hon varit i tre olika länder; Indonesien där hon är född på Bali, Sverige och nu i Spanien. Hon är snart två år.

Vilken typ av liv gör dig lycklig?
Melanie:
 Att inte ha någon stress, att kunna vakna när, hur och var jag vill. Att kunna forma dagen som jag vill. Men också vetskapen om att det finns så många olika sätt som möjliggör att resa om man verkligen vill. Det finns verkligen så många sätt att göra det på. Behöver vi spara pengar kan vi hus-vakta till exempel. Det finns många olika jobb online och vi lever hellre lite enklare men har frihet. Jag blir lyckligare av att resa, uppleva världen, olika kulturer och människor än att köpa massa prylar eller köra runt med en ny bil.

Tobias: Att ha frihet helt enkelt. Att forma dagen efter vad jag vill, inte vad samhället kräver av mig. Jag vill inte känna mig som en fånge fäst på sin plats.

Vad fick er att ta steget för att förändra ert liv? Vad var den avgörande punkten? Hur gjorde ni? Var ni någonsin rädda för att ta steget?
Tobias:
Jag gick hem från jobbet en dag på grund av magsmärtor. Läkaren sa att det var ett tydligt tecken på utbrändhet. Mycket jobb, stress och press från vardagen ledde till många konflikter i vårt förhållande trots att vi älskar varandra. Samtidigt visste vi att vi ville skapa något tillsammans och göra något positivt av situationen vi var i.

Melanie: Vi frågade oss vad det kommer leda till om vi fortsätter i detta tempo. Då bestämde vi oss. Det är dags att tänka om, det är dags att fokusera på våra drömmar. Jag upplever att folk håller så hårt i prylar och jobb som de tror att de behöver, de har svårt att släppa taget men det är det man måste om man vill ha en förändring i sitt liv. Första steget är att sätta sig ner och se över vad det är man vill i livet och sedan ta små steg i den riktningen så kommer man till slut fram dit man vill vara. Och budgetering, kolla över den. Använder du allt du betalar för? Var kan du spara? Pengar är tid. Tid är frihet.

Upplevde ni ett tryck från samhället, familjen och vännerna att leva enligt normen? Om så, hur har du motstått detta tryck?
Tobias:
När vi blev gravida fick vi höra allas förhoppningar om att vi kommer hem och skaffar hus men då sa vi “Nej, vi ska till Bali och ha hemförlossning där”. Sen är det självklart så att vi saknar alla där hemma. Men det är viktigare att leva våra liv som vi vill.

Melanie: Våra föräldrar och syskon tyckte det var lite konstigt hur vi lever men de har lärt sig. De lever väldigt “normala liv” med Volvo, vovve och villa. Vi försöker att inte lyssna till andra, vi vet ju vad vi vill, hur vi vill leva. Men vi får en del negativitet på YouTube om hur vi pratar engelska, åsikter om hur länge vi fostrar Aurora – men vi vet, vi känner ju vad som är bäst för henne. Men just i början när vi fick alla dessa kommentarer så blev jag ledsen men då försökte jag att inte fokusera så mycket på dem. De negativa kommentarerna utgör kanske bara två procent så det är ju många fler positiva. Idag bryr vi oss inte alls om taskiga kommentarer.

Hur finansierar ni ert nuvarande liv?
Melanie: Många bäckar små. Vi finansierar vårt liv genom YouTube där vi bland annat gör fruktöppningsvideos (vem hade trott att det skulle vara så poppis?!) och livsstilsvloggar. Vi bloggar, har några olika Instagramkonton och samarbetar med olika företag. Jag har skrivit en e-bok förr men nu håller jag på att skriva en riktig bok (men det är ingenting jag tjänar på än).

Tobias: Vi jobbar även med affiliatelänkar från resebranschen eller onlineutbildningar. Pengarna kommer in från till exempel Google ads, eller att vi visar en produkt vi resonerar med åt ett företag på våra sociala mediekanaler. Instagram tog flera år att bygga upp ett följarskap på och det var då företag hörde av sig till oss. Men det kan gå båda vägar också. Tycker vi om en produkt som vi använder mycket, tar vi kontakt med företaget och ser om de är intresserade av ett samarbete. YouTube började vi tjäna på efter ett och ett halvt år. Här nu i Spanien klarar vi oss galant på 9 000 – 11 000 kronor, lika lite gick det åt på Bali där vi hyrde ett tvåvåningshus med stor trädgård, pool och städhjälp tre gånger i veckan för 6 000 kronor inklusive el och internet.

Behöver man ett stort startkapital?
Tobias: Det beror på hur mycket man tänker resa. Det kostar mer att stanna korta perioder på många olika ställen. Men ett halvår på Bali är inte så dyrt. Räkna ut din dagliga och månatliga budget. I Sverige så går det snabbt att lägga undan pengar till en buffert. Det går också lika snabbt att spendera pengar, vi människor köper mer än vad vi behöver. Så man behöver dra ner på vissa saker bara. Har man många följare på sociala medier kan man också få gratisnätter på olika hotell i utbyte mot att man visar upp stället.

Melanie: Det är ju stor skillnad på Sydney och Asien till exempel. Mycket billigare blir det också om man är ”house sitter”. Allt beror på vad man vill, vilken livsstil. Massage varje dag driver upp dagsbudgeten förstås. Vi vill alltid ha en finansiell buffert på tre fyra månader på kontot ifall det skulle gå sämre med inkomsten så att vi klarar oss ändå utan att jobba.

Hur löser ni familjelivet på resande fot?
Melanie: Folk har ju många åsikter och tycker vi borde lugna oss nu, vi har ju barn, barn behöver prylar, vi kan ju inte resa runt med ett barn. Att barn kostar så otroligt mycket har vi hört fler gånger än vi kan räkna – att det kostar flera hundratusen kronor det första året. Men behöver man verkligen så många prylar? Varför göra det mer komplicerat; barnet hänger ju bara med. De är de enklaste att ta med på en resa; de kan leka var som helst. Auroras barnbidrag har vi lagt in på hennes egna konto så hon kan leva sina drömmar när hon känner för det.

Tobias: Vi har kontakt med andra familjer också som lever som vi, till exempel en tysk familj som har sex barn (Sundancefamily). En annan familj som har rest i 13 år där dottern är elva år nu och har sitt egna klädmärke (Hanaleiswan). Hennes föräldrar frågade henne inte “Vad vill du bli när du är stor?” utan de frågade vad hon ville bli nu.

Vad är er största insikt efter att ni lämnat ekorrhjulet?
Melanie: Man blir så mycket rikare på att leva ute i världen. Man kan vara borta från Sverige i två år och när man kommer tillbaka så är det som att tiden stått stilla; allt är detsamma, alla pratar om samma saker och problem. Man själv är så förändrad, har växt och samlat på sig så många intryck och erfarenheter, det är verkligen intressant att se. Man känner sig rikare när man samlar på minnen och upplevelser.

Tobias: Att jag kände “det här är livet”. Jag känner mig så lätt. När jag liftade på Nya Zeeland och ägde inget mer än det jag hade i min ryggsäck, då kände jag att jag lever. Prylar och modegrejer, saker vi var intresserade av innan blev så obetydelsefulla när jag väl hade upplevt hur det känns att “leva”. Jag är övertygad om att vi minns få av prylarna vi köpt men kommer ihåg resorna man har varit på.

Vad upplever ni håller folk tillbaka?
Tobias: Folk tror inte på sig själva och samhället kanske inte tror på dem på grund av till exempel jantelagen – tro på dig, tro på att du är någon och att du kan, ta vara på din talang!

Melanie: Att människor är fasta i sina saker som hindrar dem att leva sina drömmar. Folk lyssnar för mycket på vad andra tycker och tänker och normen vad man ska ha och hur man ska leva. Man går efter vad ens kompisar, föräldrar eller vad som allmänt “tycks” man ska välja när det gäller till exempel plugget – istället för att fråga sig själv. En av Norges rikaste entreprenörer gjorde precis så, Petter Stordalen, han följde sin dröm inte förväntningarna från alla runt omkring.

Några sista ord
Melanie: Vi började vår YouTube-kanal med en enkel mobilkamera, sen en GoPro och nu har vi flera olika kameror vi kör samtidigt ibland. Det jag vill säga med det är att du inte behöver den perfekta utrustningen för att börja, det viktiga är att du börjar. Utrustningen ska inte hindra dig, börja med det du har. Vill du skriva men är rädd för att du inte är bra nog? Strunt i det, börja skriv! Alla har vi tid, istället för att se på TV, se över dina drömmar och vad du kan göra som tar dig närmare dem…

Här kan ni följa och ta kontakt med familjen som driver flera inspirerande Instagramkonton:
Love Conscious Family på svenska
Love Conscious Family på engelska
2 World Travelers
Vegan World Travelers

YouTube: Love Conscious Family

Om du vill veta mer om projektet där familjen hjälper människor som vill bli digitala nomader eller företag som vill öka sin merförsäljning och nå ut till sina kunder på ett bättre, effektivare och automatiserat sätt, maila till: loveconsciousfamily@gmail.com

Detta var sista delen i denna spänannde och förhoppningsvis förlösande artikeserie men det behöver inte betyda att det behöver sluta här!

Har ni fler frågor och funderingar? Kommentera eller maila mig på andrea@ettannatliv.se

Var med LIVE!

Lördagen den 18 januari klockan 10.00 kommer vi avrunda denna spännande artikelserie på sex delar med en livesändning på Facebook där ni kan ställa era frågor till coachen Adam och mig samt kommer vi erbjuda en av er modiga läsare att bli live-coachad i att överkomma sina hinder! Tillsammans djupdyker vi i de sista frågorna som återstår i pusslet ”Vad håller dig tillbaka från att leva det livet du drömmer om?”

Maila mig om ni vill coachas live: andrea@ettannatliv.se

Klicka här för att komma till Facebook-eventet där du kan bjuda in dina vänner – speciellt den där kompisen som alltid tjatar om att göra det ena eller andra men inte får tummen ur. Glöm inte gilla sidan Ett Annat Liv

Länkar till alla delar i artikelserien

Kram, Andrea

Säg hej på Instagram:
andreaendres.me