Hoppa till innehåll

Johanna: Sprängticka – Livets svamp?

Något som har lovordats av natur- och nomadfolk sedan urminnes tider är sprängticka, även kallad Chaga. Den växer parasitiskt på björkar och suger under sin långa livstid upp en massa mineraler och antioxidanter från trädet. Det här kan en dra ut i vatten. Tänk dock på att chaga inte ingår i allemansrätten så du måste plocka den på din egen mark eller ha tillåtelse från markägaren!

IMG_20170325_080154

När du lokaliserat en sprängticka på en björkstam (den ser ut som en stor, bränd klump och är svår att förväxla med andra tickor) tar du ned den på lämpligt sätt, hackar upp i bitar och torkar i ugnen på låg värme ett par timmar så att den inte är fuktig och möglar.

Sprängticka

När du ska använda den tar du några bitar, det behövs inte mycket, och kokar – helst länge. Jag brukar koka min chaga minst 30-60 minuter. Sila av och drick. Om du inte täljt/skrapat bort lavarna som kan växa på utsidan kan de ge väldigt bitter smak men är inte ”dåligt-dåligt” så länge du inte har klen mage. Bitarna kan du sedan torka och koka igen flera gånger tills det inte längre ger någon färg åt vattnet. Då kan du göra ett spritutdrag och få med ämnena som inte löses i vatten.

Spritutdrag (tinktur) görs så att du lägger chagan i en förslutbar burk och häller på vodka eller annan starksprit så bitarna täcks. Låt det stå i tre-fyra veckor, sila av och förvara i kylen. Ta sedan en tesked då och då. Om du inte vill få i dig någon alkohol alls kan du hälla det i hett te så förångas alkoholen.

Chaga ska stärka immunförsvaret, stabilisera blodsocker och även ha effekt mot psoriasis och andra autoimmuna problem.

Sprängticka

Lycka till!

johannaskogman