Hoppa till innehåll

Så får du jobb som dykare – här är mina tips

Jag jobbar just nu som dykfotograf i Karibien och tidigare har jag jobbat som dykguide i Australien (Läs mer)  och Thailand (Läs här). Jag har många gånger fått frågan hur man får jobb som dykare. Nyligen hände det igen när en svensk tjej hörde av sig och undrade om jag hade några tips – hennes dröm är att jobba som dykguide. Därför tänkte jag ägna det här inlägget åt att dela med mig av mina tips.

Steg 1: Lär dig dyka och ta ditt certifikat

Allt börjar såklart med att ta ditt dykcertifikat. Det finns flera sätt, du kan ta ditt certifikat i Sverige om du vill. Ett cert i Sverige innebär dykning i – relativt sett – kalla vatten och ofta med torrdräkt. Du kan också ta det vart som helst i världen, oftast är du då klar på tre dagar. Alla dykcertifikat är erkända över hela världen så det spelar ingen roll var du tar ditt cert. Det finns flera olika organisationer som utfärdar certen, vilken organisation du certifieras av beror på vilken organisation som ditt dykcenter är kopplat till. De två största i världen är PADI och SSI. Men det finns också NAUI, CMAS och BSAC för att nämna några andra.

Jag själv har tagit alla mina certifikat med PADI som är störst i världen. Första certifikatet du tar kallas för ”Open Water Diver” vilket innebär att du lär dig grunderna för att få dyka i havet till max 18 meters djup. Nästa steg är ”Advanced Open Water Diver” där du fördjupar dig mer inom dykningen och certifieras för att få dyka till max 30 meters djup. Jag gjorde båda kurserna direkt på varandra. Du behöver alltså ingen mer erfarenhet för att få börja Advanced-kursen, du kan göra den så fort du är klar med den första kursen.

Med ett advanced-cert kan du sen dyka i hela världen utan hinder och se allt coolt som finns. De allra flesta dykare som åker på dykresor då och då nöjer sig med advanced, det räcker till allt man vill se och göra.

Jag tillsammans med Vincent, en av dykguiderna på Curacao. Foto: Patrik Enlund

Steg 2: Bli professionell dykare

För att kunna jobba som dykare behöver du minst vara certifierad som Divemaster. Divemaster är första steget inom ”professionell dykning”. För att få börja den kursen behöver du vara ”Rescue Diver”. Har du ditt Advanced-certifikat kan du göra Rescue-kursen utan några andra erfarenheter.

Att bli Divemaster är kul och ofta är man flera som gör kursen tillsammans. Jag blev Divemaster i Australien och valde att göra den som en del av ett lärlingsprogram under fem månader. Jag gjorde kursen samtidigt som jag jobbade på båtarna på Barriärrevet, vi jobbade och lärde oss samtidigt. I och med att jag jobbade så behövde jag inte betala för kursen, det enda som kostade mig var kurslitteraturen och avgiften för att bli registrerad hos PADI. Nu är det någon som protesterar och säger att jag visst betalade, ja exakt, jag betalade med min dyrbara tid och mitt hårda slit (vilket inte ska underskattas). Men samtidigt ska man komma ihåg att jag lärde mig oerhört mycket under tiden. Det finns inget bättre än att lära sig i riktiga situationer med riktiga dykare och riktiga kunder på en båt ute vid Barriärrevet.

Vill du bli Divemaster? Fundera på hur du vill göra, läs på, fråga runt och gör din research. Vill du gå en kurs rakt upp och ner, då är det oftast 6-7 veckor beroende på var du gör den och sen är du klar och kan sen börja jobba som dykguide. Priset för en kurs varierar beroende på var i världen du är. Men det blir nog svår att komma under minst 10 000 kronor skulle jag säga. Detta är exklusive avgifter till PADI.

Steg 3: Hur hittar jag jobb?

Det är väldigt vanligt att många får jobb som dykare hos det dykcentret där de går sin Divemaster-kurs. Även om du går kursen på 6-7 veckor brukar dykcenter behandla dig som en praktikant. Du får lära dig alla delar av hur ett dykcenter fungerar. Allt från att ta emot kunder på morgonen, hjälpa dem att köpa en mask och snorkel till att boka en dykresa, fylla tankar med luft och guida kunderna under vattnet. Det gör ju sen att steget till att börja jobba för dykcentret är väldigt litet.

Om du inte har förmånen att få jobb där du gått din kurs så finns det tusentals jobb lediga över hela världen, jordens yta består ju som du känner till av 70 procent vatten. Många platser delar upp året i säsonger, till exempel är det högtryck kring Medelhavet under sommarmånaderna. Dykcenter i Grekland, Spanien, Kroatien, Cypern skriker efter guider och det är inte ovanligt att de vill ha just svensktalande. Här är det ju lätt att jobba tack vare vår fria rörlighet inom EU, det är bara åka dit och tjäna in dina Euros och betala skatt utan krångel.

Sen finns förstås hela Asien med Thailand, Malaysia, Indonesien, Filippinerna. De här länderna har ju tusentals små öar utspridda överallt med så många dykcenter att jag inte ens kan räkna till dem. Och de behöver alltid personal, som du förstår är ju dykbranschen väldigt rörlig när det kommer till personal. Glöm heller inte bort Indien, Sri Lanka, Röda havet, Afrika, Stilla havs-regionen, Centralamerika och Karibien. Som du ser – det finns tusentals platser att jobba på.

Men var finns jobben då? Det enklaste sättet att hitta jobb på är via sociala medier och kanske framför allt grupper på Facebook. Här är en lista med de grupper där det ständigt läggs ut jobb:

Steg 4: Hur mycket kan jag tjäna – går det att leva på dykning?

Det enkla svaret är: JA! Jag känner många som enbart haft ett jobb som dykare hela deras liv på olika platser i världen. Så absolut går det att leva på dykningen. Här har jag skrivit om min ekonomi när jag jobbade som dykguide i Thailand. Där jag jobbade på Thailands västkust tjänade jag som Divemaster 1 000 Thai baht per dag. Det man får komma ihåg är att inte börja översätta till svenska kronor utan istället se vad det kostar att leva i Thailand. När man ser det så är 1000 baht per dag väldigt bra betalt, iallafall i mina ögon. Jag gjorde inte ens av med hela lönen varje månad.

Får du jobb på en dykresort någonstans där dykcentret är en del av hela resorten är det inte ovanligt att all mat och boende ingår samt att du får lön, det innebär att du kan spara vartenda öre du tjänar. Detta är till exempel ofta fallet i Maldiverna, jag har själv inte varit där, men det är vad andra har berättat.

Vill du läsa allmänt om min ekonomi i ”ett annat liv” på resande fot runt världen kan du göra det här >>

Har du fler frågor tveka inte att kontakta mig via mina sociala medier eller maila mig patrik@ettannatliv.se