Hoppa till innehåll

Malta – den perfekta weekendön

Malta är ett av Europas minsta länder, landet är endast en femtedel av Gotlands yta och här finns något för alla. Att det bara tar drygt tre och en halv timme från Sverige och att Ryan Air trafikerar sträckan Skavsta – Malta tre gånger i veckan mellan april och oktober gör landet till ett utmärkt resmål för en långweekend.

malta

Malta – den perfekta weekendön

02

Att ta sig till Malta går som sagt enklast via Skavsta. Under högsäsong ligger priserna oftast på några tusenlappar men jag, som åkte nu senast mitt i juli, tog mig till och från ön för lite mer än en tusenlapp tur och retur. Är man ute ett par månader innan för tilltänkt resa från augusti-maj kommer man oftast undan för under tusenlappen. Varje år kommer en miljon turister till medelhavsön och de flesta kommer under sommarsäsongen, kan man därför åka runt slutet av april-maj eller september-oktober är det att rekommendera. Vädret fint, det går fortfarande att bada utan några större problem, mindre folk och lättare att få sittplats på bussarna. För buss, det åker man. Landets bussnät har mycket att önska, men för två euro går det att åka två timmar var man vill på ön och bussnätet är väl utbyggt, det är ytterst få destinationer man inte når med buss.

Många tror att landet saknar sandstränder men så är det inte riktigt, det finns flera små stränder som inte är svåra att ta sig till. Min egen favorit är Pretty Bay som ligger i Birzebugga på de södra delarna av ön, de flesta turister brukar besöka de lite större stränderna på norra delen vilket gör att Pretty Bay är relativt tom på folk om man jämför och  sandstranden är dessutom fin för barnfamiljer med bra möjligheter att äta runt om den. På norra ön finns favoriten Ghajn Tuffieha som ligger granne med en av de mest populära stränderna, Golden Bay, men Ghajn Tuffieha har också lite färre besökare, och passar kanske mer vuxenresenären då vågorna har en tendens att gå högre och det är en lång promenad nedför branta trappor till den.

Pretty Bay lämpar sig väl för barnfamiljer. Bussen stannar precis utanför stranden och det finns gott om caféer i närheten.

6

Ghajn Tuffieha ligger granne med Golden Bay på norra ön men dock färre turister än vad det brukar vara på Golden Bay, kanske för de många trappstegen ner till stranden?

7

Golden Bay, kanske en av de mest omtyckta stränderna på Malta, även om det finns några till som kan vara med i den tävlingen.

Man ska inte heller underskatta de klippbad som finns bland annat runt Sliema. Lite småtråkigt om man har barn med sig då det är relativt djupt vatten, men annars riktigt trevligt att snorkla och simma vid. Just snorkling är något man definitivt ska ta sig tid till runt Malta, har man tur kan man få se sjöhästar och vid mitt senaste besök hade jag turen att få se både barracuda och muräna i närheten av klipporna vid Sliema förutom en uppsjö andra fiskar som skulle göra sig i vilket akvarium som helst men som naturligtvis gör sig bättre i det vilda.

Malta är känt för att ha det klaraste vattnet i Medelhavet och det finns ett 30-tal sänkta skepp precis utanför kusterna från bland annat andra världskriget som idag fungerar som rev för en mängd olika fiskar, dykning på Malta är därmed något jag har hört rekommenderats, även om jag själv nöjer mig med att snorkla.

3

Klippbadet i Sliema ska inte underskattas.

4

Trots att det inte finns någon avsaknad av bad och sol finns det en hel del annat som lockar i Malta också. Historia och religion finns alltid närvarande, ofta i samma andetag. Malta var ett av de första områdena som blev kristna utanför mellanöstern och har varit kristet sedan 60-talet efter vår tideräknings början.

Överallt där man promenerar på Malta kan man se kvarlämningar i form av kristendom och korståg på ön, landet är stolt över sin historia och en av de vanligaste souvenirerna att köpa med sig hem är en riddare med det heliga korset som vi är vana att se i historieböcker från korstågen på sin mantel. Malteserna är som sagt mycket stolta över sin historia och det finns ett antal museum som visar denna, i många fall, mycket blodiga del av historien. Vill man ta en snabbtitt rekommenderas 5D-bion i Valletta som visar Maltas historia under en dryg halvtimme.

Johanniterorden fick Malta som gåva av den spanska kejsaren på 1500-talet för sina uppdrag under just korstågen. Johanniterorden lade ner mycket pengar och många av de äldre byggnadsverken man kan se idag härstammar från dessa dagar. Johanniterorden lyckades dessutom besegra flera riken som ville åt ön för dess position i Medelhavet och 1565 besegrade man också turkarnas (det osmanska riket) försök till att erövra ön. Dagens huvudstad, Valletta, är ett enda stort monument från dessa dagar, har fått sitt namn från Johanniterordens dåvarande ledare som besegrade turkarna, Jean de la Vallette.

Staden Valletta tillhör UNESCOS värdsarv idag och ser i stort sett ut som staden gjorde när den uppfördes 1565. Personligen älskar jag staden som är en av Europas minsta huvudstäder, här är det alltid full fart och under helgerna händer det alltid något. Valletta har blivit utsedd till Europas kulturhuvudstad 2018 och hela Malta satsar redan stort på detta evenemang med flera festivaler och andra aktiviteter, kanske framförallt i huvudstaden. Annars är det absolut största enskilda evenemanget i staden den årliga karnevalen under en vecka runt februari. Det är ingen överdrift att säga att huvudstaden då samlar i princip varenda maltes för att delta.

Valletta är halvön som ligger i mitten på bilden - en av världens minsta huvudstäder.

Valletta är halvön som ligger i mitten på bilden – en av världens minsta huvudstäder.

01 - Copy - Copy

Under Maltas karneval vecka är det fullt i Valletta. Så här fullt brukar det inte vara dock även om man säger att ungefär 80,000 människor besöker den lilla staden. Per dag.

01 - Copy 01 1

Före Valletta blev huvudstad var det Mdina som hade den rollen och ett besök i Mdina är nästan ett måste om man besöker ön som turist. Från utsiktspunkten i den gamla staden ser man nästan hela ön och det är inte svårt att förstå att det här var en mycket strategisk plats för riddarorden för att hålla koll på eventuella angripare som var på väg mot ön. Malta är som sagt katolskt och i just Mdina finns en av de äldsta katedralerna. Det fanns en kyrka på plats redan vid 400-talet efter kristus. På 1090-talet blev det dock en katedral, och alldeles vid 1700-talets början byggdes kyrkan i sin nuvarande form efter en jordbävning. Dock finns dörren från 1090-talet kvar och katedralen är väl värd att besöka med en rik konst invändigt. Det finns dock fler kyrkor som är värda ett besök på Malta, katedralen i Mosta till exempel, som har världens tredje största kupol, och St Pauls Cathedral, som är ett av Vallettas kändaste landmärken.

Gränderna i Mdina, som kallas för den tysta staden för att här är det alldeles tyst att gå.

Gränderna i Mdina, som kallas för den tysta staden för att här är det alldeles tyst att gå. Nedan utsikten från Mdinas högsta punkt samt Mdinas katedral, det enda som finns kvar av den första katedralen är en dörr, men det spelar ingen roll, känslan av historien är påtaglig. 

9

8

1

St Pauls Cathedral, ett landmärke över Valletta.

8 - Copy

Domkyrkan i Mosta har världens tredje största kupol.

Att Malta är otroligt katolskt går inte att ta miste på. Från april till oktober firar olika städer på ön så kallade festas, där varje kyrka och stad, ja, näst intill varje gata, firar sina egna helgon. Att besöka en fiesta när det beger sig är nästan ett måste och det är inte svårt att hitta dem, ofta skjuts bomber så man hör över hela ön hela dagen och fyrverkerier varje kväll. Malteserna är duktiga på fyrverkerier och de anordnar bland annat internationella tävlingar i fyrverkeri varje år.

01 - Copy - Copy 01 - Copy 01 021

Det finns en hel del att se i Malta och eftersom landet är så litet hinner man med det mesta under en weekend om man planerar sin resa väl. Att hoppa på en turistbuss är ett tips för den som inte riktigt kan bestämma sig över sevärdheterna då dessa tar en med runt i princip hela ön. Shopping hittar man vid både Sliema Ferries och Valletta, nattklubbsdistriktet hittar man i Pacerville vid St Julians, däremellan finns det en oändligt massa utehak och restauranger som serverar allt från de lokala rätterna kanin och svärdfisk till annan mat från jordens alla hörn. Det går dessutom att leva riktigt billigt på Malta, att ta sig utanför de stora turiststråken (vilket i Maltas betydelse ofta kan handla om att gå på en gata upp från strandpromenaden) gör att man hittar billigare, genuina restauranger med traditionell mat, dessutom finns det en hel del så kallade pastitzzirior där man kan köpa både pizzabitar och så kallade pastizzis, en form av pirog, för några cent.

Fem tips om du reser till Malta: 

  • Besök en festa så du får se det äkta genuina, överhuvudtaget är det värt att ta sig utanför de stora turistmagneterna som Valletta, St Julians och Sliema för att hitta det verkligt maltesiska.
  • Ta med snorkelgrejerna, om du inte dyker förstås, då är det dykning som gäller.
  • Passa på att ta bussen, de är billiga och går runt hela ön.
  • Om du åker icke säsong, eller när det är lite svalare, finns det gott om vandringsleder som bjuder på en otrolig utsikt.
  • Malta består av tre öar som kan besökas. Comino är mest känt för sin populära Blue Lagoon och bör naturligtvis besökas under badsäsongen. Men även Gozo, som är betydligt lugnare än Malta, är helt klart värd ett besök.

Gilla Ett annat liv på Facebook för fler inspirerande resetexter och guider:

Ridning på Gozo. I bakgrunde The blue Lagoon på ön Comino, långt bak ser man Malta.

Ridning på Gozo. I bakgrunde The blue Lagoon på ön Comino, långt bak ser man Malta.

Gozos färjehamn i Mgarr.

Gozos färjehamn i Mgarr.

maria

1 kommentar till “Malta – den perfekta weekendön”

  1. Pingback: Det är rätt fint hemma också <3 | Agonmom

Kommentarer är stängda.