Är du sugen på att ta dykcert? Jag jobbar som dykinstruktör i det lilla och unga landet Östtimor. Vill du komma hit och dyka eller snorkla med mig? Jag hjälper dig gärna att planera din resa – fortsätt läs! Sen kan du höra av dig: patrik@ettannatliv.se
Ön Atauro som jag bor och jobbar på ligger i det som marinbiologer kallar för ”Korall-triangeln”. Det område som har högst biologisk mångfald av koraller på hela jordklotet. Korall-triangeln är ett stort område som sträcker sig mellan östra Indonesien, Papa Nya Guinea och Östtimor.
Jag har dykt över hela världen och gjort snart 1500 dyk. Jag kan utan tvekan säga att korallreven här i Östtimor är de bästa jag sett i hela mitt liv. Färgerna, formationerna, mängden. Det är helt otroligt.
Hur tar du dig hit?
Du flyger till Östtimors huvudstad Dili. Det går flyg från både Bali, Singapore och Darwin i Australien. När jag flög hit kom jag från Sverige och Thailand via Bali och flygbolaget AeroDili. Jag bokade flygen separat. Först Sverige till Bali med Thai Airways.
AeroDilis hemsida är inte den bästa att boka och betala med. Jag använde mig istället av en lokal resebyrå i Östtimor som jag gärna rekommenderar till dig.
För att komma till ön Atauro där de vackra korallreven finns så har du flera alternativ. Du kan ta den lokala färjan från Dili för cirka 10 dollar eller boka en mindre snabb motorbåt. Dykcentret jag jobbar på – Compass Diving – erbjuder båttaxi. Den lokala färjan går bara två dagar i veckan.
Vilka Visum-regler gäller?
Med ett svenskt EU-pass behövs inget visum. Du kan stanna i landet i 90 dagar. Detta tack vare att Östtimor är en före detta koloni till Portugal (som bekant är ett EU-land).
Hur är det med boende?
I huvudstaden Dili finns en rad olika alternativ. Allt från billiga sovsalar på hostel till enklare och finare hotell. Hur är prisbilden? Det går att boka ett rum på hotell från cirka 300 kronor per natt och uppåt beroende på vilken standard du vill ha. Sovsal på hostel är givetvis billigare.
På ön Atauro är boendet begränsat. Compass Diving där jag jobbar har boende och restaurang. Det går att bo i någon av våra strandvillor eller i något av våra glamping-tält. Det är tält under halmtak, med myggnät och sängar med madrass och lakan. I tälten finns också elektricitet och badrummet är delat. Toaletterna har rinnande vatten och duscharna har varmvatten.
Hur är maten?
Den lokala maten är mycket fisk, kyckling, ris och grönsaker i olika former och varianter. Det är bra kvalitet på maten. Jag har bott här i över två månader och aldrig blivit magsjuk.
Samtidigt bor det väldigt mycket västerlänningar i Östtimor, främst portugiser, eftersom landet är en före detta koloni. Men också mycket folk som jobbar för FN, mycket amerikaner och Australiensare. I huvudstaden Dili finns både barer och restauranger som serverar all möjlig typ av mat. Allt från pannkakor till hamburgare och fish and chips.
På ön Atauro är matutbudet begränsat men maten på dykresorten där jag jobbar håller hög kvalitet.
Hur funkar det om jag vill ta dyk-cert?
Du kan göra kursen med mig. När du är klar har du ditt PADI dykcert som du kan dyka med över hela världen. Det tar bara tre dagar att gå kursen. Första dagen är vi i poolen och tränare på olika grejer du behöver kunna innan vi tar oss till havet. Poolen ligger i huvudstaden Dili så vi börjar där.
Vi åker sen över till ön Atauro för att under två dagar göra totalt fyra dyk i havet där vi fortsätter din träning. Innan du kommer hit ska du göra klart din teori vilket du gör online. Vi skickar dig en länk till PADI:s online-teori. När du väl är på plats inkluderar jag som instruktör allt du lärt dig i teorin till praktiken.
Att göra kursen kostar 400 US dollar. Alltså cirka 4 000 svenska kronor, vilket är förhållandevis billigt om du jämför med många olika dykcenter runtom i världen.
Berätta mer om ön Atauro!
Det är Östtimors pärla. En gömd skatt som många utanför landet inte känner till. Här går livet lite långsammare, vi kallar det ”island time”. Här finns inga bankomater, inga asfaltvägar och bara ett fåtal motorfordon. Det finns två dykcenter, ett mindre simpelt hotell och ett ställe med bungalows på stranden.
Det bor cirka 11 000 Timoreser över hela ön. Men det märks knappt, de är utspridda i olika byar över ön, många uppe i bergen. Det finns rinnande vatten och de har en vattenfabrik som producerar rent dricksvatten.
Det är så långt ifrån massturism du kan komma. Människorna här är snälla, välkomnande och genuina. De är fattiga och bor väldigt enkelt, många familjer delar sovrum och vissa har inte ens råd att köpa skor till sina barn.
Atauro är ingen ö full av paradisstränder med kritvit sand. Det finns mängder av kokospalmer men sanden är brun – med det sagt: den stora stranden är väldigt vacker för det. Kritvit sand är inte allt. Det stora dragplåstret är vad som finns precis utanför stranden – korallrevet. Det är därför du åker hit.
Vill du komma hit? Maila mig: patrik@ettannatliv.se
Hej 😃
Jag heter Leif är en erfaren rescue diver med ca 800 dyk som reser mycket runt hela världen och dyker.
Är intresserad och prova Öst Timor
När är bästa tiden för dykning och när är bästa tiden för att se blå val?
Är det lätt att ta sig till Alor från Öst Timor vet du om det går färja dit ?
Ser ni mycket stort som olika Hajar,Mantor,Mola Mola, olika rays ?
Tack på förhand Leif
Jag svarar dig i mail Leif!
Heeej,
Jag är super intresserad! Har flera år velat ta dykarcert men ej gjort det. /Emma
Hej Emma, jag skickar dig ett mail!
Kommentarer är stängda.