Hoppa till innehåll

Keshab Dhetal – hårt arbetande sjalförsäljare i Nepal

Vid turistdistriktet Thamel i Nepals huvudstad Kathmandu mötte jag honom. Efter en intensiv eftermiddag strosandes runt bland områdets hundratals turistaffärer hamnade jag av en slump i hans butik.

Jag blev visade upp till övervåningen och kom genast in i ett rum fullt med högar av sjalar och textiler. Medan jag fick hjälp av ägaren till affären med att välja ut varor för inköp fick jag även ta del av hans livshistoria. Keshab Dhetal växte upp på landsbygden, men lämnade sitt hem vid ung ålder för att söka en bättre framtid i huvudstaden. Med sig hade han endast 400 rupies, vilket i svensk valuta motsvarar mindre än 35 kronor. I början försörjde han sig på ströjobb, där han arbetade hårt för att överleva sin nya vardag.

Keshab

Affärsägaren Keshab i sin butik. Foto: Josefine Nilsson

Det tog Keshab över 20 år av hårt slit för att komma dit han är idag. Nu har han familj, barn och är ägare till en av de många butiker i Thamel som riktar in sig på försäljning av kläder, sjalar och textiler i alla dess färger, kvalitéer och former till turister. Arbetar hårt gör han fortfarande, då butiken är öppen varje dag från morgon till kväll. Det minskande antalet besökare i Nepal sedan jordbävningen har satt sina spår på landet, vilket har en betydande effekt för alla som likt Keshab är beroende av ’tourist dollars’ för att försörja sin familj. Under mina fyra besök i Nepal har jag aldrig sett Thamel så stilla.

Ett ovanligt folktomt Thamel

Ett ovanligt folktomt Thamel. Foto: Josefine Nilsson

Keshab berättar att det kraftigt varierar mellan besöken och handeln i butiken. Detta kan inte minst bero på det galet stora utbudet av turistbutiker i området, men även med anledning av den minskande turismen. Han medger att försäljningen i butiken är oförutsägbar, det kan gå dagar mellan köpbenägna kunder. Besökares köp varierar från en sjal till bättre dagar med en större order för export. Utländska kontakter via arbetet gjorde det möjligt för Keshab att besöka Australien, en resa de flesta nepaleser bara kan drömma om.

Maji Gaun

Intäkterna från försäljning av Keshabs sjalar i Sverige går till jordbävningsdrabbade via Multiculturals projekt Together for Sustainable Reconstruction. Bilden föreställer raserade hus i byn Maji Gaun. Foto: Josefine Nilsson

Vid ett bord på nedervåningen sitter Keshabs unga dotter och arbetar flitigt med en läxuppgift från skolan. Medan jag befunnit mig i butiken och noga valt ut sjalar att ta med till Sverige för försäljning till ett välgörenhetsprojekt har det mörknat utomhus. Jag fullföljer inköpet och vandrar tillbaka till hotellet med två stora kassar i händerna medan jag funderar över hur tacksam jag är varje gång jag hör en historia som Keshabs. Det påminner mig om hur privilegierad jag är samt om vilka oändliga möjligheter det finns att forma sitt liv efter egen önskan, förmåga och drivkraft.

Är du intresserad av att köpa en av Keshabs sjalar och samtidigt stödja ett projekt för jordbävningsdrabbade i Nepal?

Varor från Keshabs butik säljs via organisationen Multiculturals Facebook-sida. Ta gärna en titt in på projektsidan Together for Sustainable Reconstruction för att veta mer om var intäkterna från försäljningen går.

josefine