Först och främst vill jag inte uppmana till överdriven eller en för tidigt debut i konsumtion av alkohol, men att brygga sitt eget fruktvin är ett intresse som har hängt med i några år.
LÄS OCKSÅ: Patrik lever ”ett annat liv” – reser runt världen på heltid >>
Det senaste året har jag inte druckit så mycket att det har känts meningsfullt att stå där med 15-20 liter vin. Det är så mycket det blir åt gången ungefär. Det går såklart att göra lite åt gången också men alla färdiga kit, alla påsar med vinjäst, allt jässtopp är anpassade för de vanligt förekommande flaskorna/tunnorna som rymmer omkring 25 liter. En del kommer en förlora till bottensatsen men jag kommer till det senare.
Här i sist fick jag en fin damejeanne (stor glasflaska), tidigare har jag brukat brygga i tunna och det gillar jag faktiskt bättre. Trycket blir jämnare helt enkelt.
Hur som helst, så här går du till väga. Förutom på jobbet är jag aldrig så noga med hygienen som när jag kokar sylt och brygger vin. En vill inte att andra mikroorganismer ska få fäste och förstöra processen.
Du behöver:
- Jäskärl med vattenlås
- Några kilo frukt eller bär efter smak skurna i bitar (helst 4-5 kilo)
- Vinjäst
- 3-4 (ungefär) kilo socker
- Rumstempererat vatten
- Eventuellt jästnäring
Såhär gör du:
Lägg frukten i din väl rengjorda vintunna, fyll upp med vattnet till en bit under kanten eller ungefär till strecket 25 liter om det finns ett sådant (vattnet bör vara rumstemperatur för att det ska börja jäsa), häll i sockret och rör runt tills det löst sig. Sedan blandar du i pulvret i påsen som det står vinjäst på som du förmodligen köpt på partaj eller någon bryggarsida på internet tillsammans med vattenlåset och tunnan om du inte håvat in dem på loppis för en spottstyver. Här kan du eventuellt hälla i en påse med jästnäring men det är inte nödvändigt. Rör runt igen så att jästen löser sig i vattnet, rör ordentligt så ytvattnet blandas med bottenvattnet. Sätt på locket ordentligt så att ingen luft kommer in (då står du där med 15 liter vinäger sen) och häll en skvätt vatten i vattenlåset. Det finns oftast streck som visar hur mycket vatten det ska vara i.
LÄS OCKSÅ – Patrik: ”Jag jobbar inte, jag simmar med fiskar hela vintern” >>
Efter ett dygn har det förmodligen börjat bubbla lite mysigt. Se till att hålla mellan 20-30 grader, för kallt så jäser det inte, för varmt så dör jästen. Precis som med bröd.
Om du valt en enkel turbojäst är det klart på några dagar och om du väljer en fin jäst tar det några veckor. Jag tycker det är överkurs med långsam jäst, så länge en ger den bra förutsättningar att ombilda sockret till alkohol blir smakskillnaden inte så stor.
När det inte bubblar i vattenlåset länge kan du ta av locket, häva ut fruktbitarna, röra ner jässtoppet och veva runt lite så det blandar sig. Skaka några gånger med en stunds mellanrum så att kolsyran som bildas vid jäsningen försvinner.
Nu har du förberett dig med en massa rengjorda flaskor och en hävert eller bara en vanlig slang, ställ tunnan på en stol/bord/bänk och flaskorna på golvet. Placera slangen en bit ner i tunnan (inte ända ner, då får du med slammet längst ner på botten och det är inte så gott, dessutom blir en lite gasig i magen av det). Led slangen över kanten, sug tills det kommer vin (typ som när de slangar bensin i filmer) och rikta ned mynningen i en flaska. Nu sköter tyngdkraften resten och du behöver bara peta emellan en ny flaska när den börjar på att bli full.
LÄS OCKSÅ: Patrik sålde allt och lämnade Sverige – så fick han uppvaknandet >>
Spola ur tunnan, diska alla tillbehör och njut av din skapelse! Den här satsen gjorde jag på rabarber men jag känner inte så mycket rabarbersmak. Jag borde nog haft mer rabarber helt enkelt. Det smakar som lättdrucket vitt köpevin, än har jag inte förlorat min heder som bryggmästare! Supergott! Till en tiondel av priset för ett mellanklassens vita från systemet. Och dessutom blir det godare ju fler gånger du gör det och får in känslan!
Lycka till!