Vi köpte en campervan inom en vecka efter att vi landat i Nya Zeeland med våra Working Holiday-visum (LÄS MER >>). Här kommer en liten guide till hur och var du köper en bil och allt annat du behöver tänka på vid ett bilköp
Körkort i Nya Zeeland
För att ens få köra bil i Nya Zeeland måste du givetvis ha ett körkort. Det måste vara på engelska. Det billigaste är att skaffa ett internationellt körkort. Det kan du beställa hos Motormännen här >>
Var letar jag efter en bil att köpa?
Att hitta en bil att köpa i Nya Zeeland är inte svårt. De flesta bilar är till salu i eller omkring städerna Auckland eller Christchurch. Av den enkla anledningen att det är därifrån som andra väljer att lämna Nya Zeeland.
Bor du på ett hostel brukar det finnas pärmar eller anslagstavlor där du kan hitta bilar som är till salu.
Du kan också besöka ”bilmarknader” dit där de som vill sälja kommer och parkerar sina bilar. Du kan strosa runt och provsitta, provligga, känna och klämma och prata med säljarna.
Det finns också mängder med Facebook-grupper där det postas mängder av bilar i alla färger, former, årsmodeller och prisklasser. Här är alla Facebookgrupper som vi var med i när vi letade bil i Auckland.
- New Zealand Backpackers buy or sell car, campervan, camping gear >>
- Van NZ buy and sell >>
- Backpackers Campervan/Cars/4wds/Vans/Wagons Buy & Sell NZ
- Backpacker Cars New Zealand >> (Grupp 1 med samma namn)
- Backpacker Cars New Zealand >> (Grupp 2 med samma namn)
- New Zealand Backpackers >>
LÄS MER: Så är det att vara Digital Nomad >>
Att köpa en bil
Nya Zeeland är lite som Sverige, det är inte alls vanligt med cash. När du köper bil är det bara hala fram smartphonen och göra en överföring till den du köper bilen av. Men det finns ju lite att tänka på innan du slår till.
Titta på bilen och provkör den
Bestäm en tid för provkörning med säljarna. Men innan du hoppar in bakom ratten bör du förstås göra din egen översyn. Öppna motorn och kolla. Starta motorn och titta och lyssna. Kolla oljan. Kolla efter rost över hela bilen, även under (det är viktigast så ner på backen och kryp…). Hur ser underredet ut? Hur ser avgassystemet ut?
Kolla där bilen står parkerad om det är något som läckt och runnit under bilen. Titta i lacken efter skador och bucklor, kanske kan du på så vis se om bilen krockat med något? Då kan det finnas fler skador som inte syns från utsidan.
När du hoppar in bakom ratten: Kolla blinkers, strålkastare, bromsljus och varningsblinkers. Se till att fönstren går att öppna och stänga ordentligt. Kolla låsen och att dörrarna stängs ordentligt.
När du testkör bilen se till att prova den i olika hastigheter och om bilen är manuell kör bilen i alla växlar. Lyssna och känn efter. Prova gärna bilen både uppför och nerför. Testa bromsarna ordentligt.
LÄS MER: STOR GUIDE – Allt du behöver veta om att resa och jobba i Nya Zeeland >>
Carjam-kontroll
Detta är något som vi rekommenderar starkt. Carjam.co.nz är en sida som samlar all information från olika myndigheter och företag om bilar. För cirka 11-12 Nya Zeeländska dollar kan du beställa en ”full rapport” om olika bilar. Det enda du behöver är registreringsnumret. Carjam visar all teknisk information om bilen och bland annat hur många mil den har gått (vid senast gjorda besiktningen), du kan också se om bilen är belånad eller har några skulder registrerade på sig. Detta är viktigt att kolla så du inte åker på något som inte var ditt fel.
En del av denna information kan du få gratis från NZ:s motsvarighet till Trafikverket: NZ Transport Agency. Du kan ringa dem och ställa frågor om fordonet. Du kan dubbelkolla vem som äger bilen så att du vet att den som säljer den till dig är den faktiska ägaren.
Ägarbevis, service och besiktning
Be säljarna att få se ägarbeviset så du kan se att det faktiskt är dem som äger bilen som säljer den. Be om alla servicepapper och den senaste besiktningskontrollen. Besiktning i Nya Zeeland kallas ”WOF” och står för ”Warranty Of Fitness”. Alla bilar som är äldre än 2000 måste besiktas två gånger per år. Bilar tillverkade efter 1 januari 2000 behöver bara besiktas en gång per år. WOF går att göra i princip på vilken verkstad som helst. Men det finns några större aktörer som har besiktning över hela landet. Dem två största är VTNZ och AA.
Vehicle licensing / Registrering – (kallas i folkmun för ”rego”)
Det är viktigt att skilja på ”Rego” och ”WOF”. WOF står för ”Warranty Of Fitness”. Alltså att bilen är duglig och säker att köra. ”Rego” är avgift du måste betala för att bilen överhuvudtaget ens ska få framföras på Nya Zeelands vägar. Det kan väl ungefär jämföras med den årliga bilskatten i Sverige. I ”Carjam”-rapporten som jag skrev om ovan står det tydligt när ”regon” löper ut.
Har du tur har säljaren redan registrerat bilen för en period framåt. Glöm inte bort att betala när den löper ut bara.
Pre-purchase inspection (Verkstadskontroll innan köpet)
Detta är något som alla som köper en bil i Nya Zeeland rekommenderas att göra. När du hittat din bil och i princip bestämt dig för att köpa – ta den till en certifierad verkstad och låt de göra en check på bilen. De kollar allt det väsentliga och talar om för dig om den är ett fullkomligt vrak eller om den kommer hålla.
Dags att slå till och köpa
När allt verkar okej och du är överens med säljarna om ett pris, då är det dags att skriva över bilen på dig. Om du inte har ett Nya Zeeländskt körkort kan du tyvärr INTE göra detta online.
Du och säljaren måste fylla i papper för hand. Det absolut enklaste är att både du och säljaren tillsammans tar sig till ett av Nya Zeelands postkontor som finns överallt i hela landet.
Där finns papper för ägarbyte lätt tillhanda. Fråga gärna personalen på postkontoret vid funderingar, de hjälper gärna till. Nya Zeelands post är en officiell ”agent” för NZ Transport Angecy.
När alla papper är ifyllda är det bara att gå upp till kassan och få hjälp med att skicka papperna rätt.
Du som köpare behöver bara fylla i ett papper. Det är ägarbytet. Både du och säljaren ska fylla i detta papper. Du måste här uppge din adress i Nya Zeeland.
Säljaren ska också fylla i ytterligare ett papper som bekräftar att denne gör sig av med bilen.
Att skriva över bilen på dig kostar en liten summa. Du betalar den när du lämnar in papperna på postkontoret.
Betalning
Betala ingenting förrän alla papper är påskrivna och du har nycklarna i handen. När du har det då är det bara att hala fram smartphonen och göra en överföring. Alternativt knata in på ett bankkontor tillsammans med säljaren och gör betalningen.
Köper du en campervan gör du det troligtvis av andra backpackers som är påväg att lämna landet. Kanske vill de ha betalt på sina konton i sitt hemland. Kanske har du fortfarande pengarna i din svenska bank. Då behövs ju ingen överföring via din bank i Nya Zeeland så att säga.
Vi använde Transferwise för att både köpa och sälja vår campervan. Superenkelt och mycket billigare än att göra en internationell överföring i banken. Pengarna kan komma in redan samma dag eller högst inom 2 dagar.
LÄS MER: Så skaffar du bankkonto i Nya Zeeland >>
Försäkra bilen
När du har köpt bilen och står som ägare på bilen måste du försäkra den. Vi tog en helförsäkring som täcker precis allting (skada, stöld, brand osv.). Inga mekaniska fel förstås (som vanligt). Men vi täcks oavsett om vi krockar i någonting, i någon annan eller om någon annan krockar med oss. Det går att välja bort och lägga till olika delar i försäkringen. Vi betalade cirka 200 kronor i månaden och har en självrisk på 500 Nya Zeeländska dollar (cirka 3 000 kronor).
På vår campervan har vi bolaget AMI Insurance och det som kallas för ”Fully comprehensive” (alltså täcker allt).
En annan populär försäkring för bilar är AA Insurance. För backpackers finns billiga Backpacker Carworld.
Läs på och jämför online för att se vad som passar dig bäst.
Oavsett om du har försäkring med AA Insurance eller inte så har de en ”vägassistans-service” som vem som helst kan skaffa oavsett försäkringsbolag. Värt att spana in!
Lycka till!
Pingback: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide med allt du behöver veta
Kommentarer är stängda.