Vi är tillbaka i Sverige igen och jag ville dela med mig om var jag brukar uppehålla mig sommartid. Det är ännu ett annat liv jag lever här.
Det var 1997 som vi, min bror och mina föräldrar var i Sverige på semester för första gången. Det var efter en månads resa genom hela landet inklusive polcirkeln och renar på vägarna uppe i Lappland, som mina föräldrar blev kära i detta land. Några år och ett par somrar i semestersverige senare, nämligen 2002, var längtan efter landet i norr så stor, att vi helt enkelt sa upp allting i Tyskland och flyttade. Min bror och jag var då 16 och 14 och våra föräldrar 62 (Papi) och 40 (Mami). Vi sålde hus och företag, tog med katter, hund och hästar inklusive mormor med sin fågelbur och schäferhund och startade ett nytt liv i ett helt nytt land. Ingen av oss kunde svenska förutom mamma som skrev och pratade väldigt lite efter en distanskurs hon hade gått (på den tiden skickade man in kassettband och brev). Enligt mina språkkunskaper då, trodde jag att ”smörebröd” var svenska…
Många år har gått och numera har mina föräldrar byggt sin egna version av Sverige i Sverige, nämligen en semesterby i Småland nära Vimmerby som de kallar för ”Lilla Sverigebyn” som firar sitt tioårsjubileum i år. Det är lite kul när gästerna upplever denna sommaridyll som typiskt svensk och att det i själva verket är ett par tyskar som inte gör annat än att uttrycka sin kärlek till landet och dess vackra natur och mentalitet genom att leva och dela med sig av sitt svenska paradis.
Nu råkar semesterbyn inte vara en vanligt stugby med räkor, ost och skinka på buffén och godis och läsk i kiosken utan enbart rent växtbaserad mat serveras, lagad från grunden, ekologiskt så långt det är möjligt och så undviks hälsofarliga mattillsatser samt att vi nog är en av få restauranger som sorterar sina sopor (enligt min erfarenhet i branschen).
Mina föräldrar är riktiga idealister och har alltid strävat efter en miljömedveten vardag; hemlagad mat istället för snask och snabbmat, de har lärt oss att vara omtänksamma med världens resurser och att leva ett liv i samklang med och respekt till naturen. I Tyskland bodde vi i en nationalpark och varenda lediga minut mina föräldrar hade, tog de med oss ut på vandring, camping och plocka svamp med mera. Dessutom har de skänkt oss all världens frihet och förtroende under hela vår uppväxt samt lärt oss en stark egentilltro till att följa våra intressen, tro på våra drömmar och lita på vår intuition. Vi har också fått lära oss att bemöta vår omvärld med kärlek och medkänsla, allt och alla.
Under åren har alla dessa värderingar, nyfikenhet och därmed nyvunnen medvetenhet, lett hela vår familj till att välja en enbart växtbaserad (vegansk) kost – av hälso-, miljö- och etiska skäl. Hela semesterbyn fick också bli vegansk och är därmed Sveriges enda i sitt slag. Lilla Sverigebyn har blivit en insidertipp i vegorörelsen men främst attraherar semesterbyn familjer – veganer eller icke. I aktuella utgåvan av matmagasinet Vego finns ett reportage om oss och förra året delade redaktionen världens finaste video om byn.
Mina föräldrar är evigt entusiastiska, arbetsamma, fantasifulla, kärleksfulla, de finns alltid där för råd, tröst och kärlek. De har lärt oss att ingenting är omöjligt, att ingenting är fel i tid och att man alltid ska vara sann mot sig själv och orädd för vad andra tänker eller tycker om en. Tack vare de får jag njuta och leva livet jag lever idag – ett lätt och enkelt, lyckligt, prestigelöst, optimistiskt och genuint liv som håller alla dörrar öppna. Tack mami och papi <3