I tredje delen av vår artikelserie om downshifting kikar vi, via bilder, videor och instagramkonton, bokstavligt talat in i en boendeform som växer i popularitet; Tiny Homes.
Tiny Homes, eller mikrohem som de kallas i Sverige, är hus med en boendeyta upp till 40 kvadratmeter. Mikrohem har vuxit fram som en lösning på en tuff boendemarknad, men de har på grund av medföljande fördelar såsom bland annat hållbarhetsaspekten och den ekonomiska lättnaden som en mindre boendeyta innebär, på senare år blivit en eftertraktad trend. Husen förekommer i alla möjliga former, färger, material och standardnivåer – från basal enkelhet till stilren lyx.
I Sverige innebär attefallsreglerna som infördes för ett par år sedan att den som äger en tomt med hus kan bygga ett bygglovsfritt komplementsbostadshus som får vara upp till 25 kvadratmeter och användas som permanentbostad.
I SVD kunde man för inte så länge sedan läsa om en bostadsförening i Nacka som har byggt sex attefallshus med boendeyta på 22 kvadratmeter. Tillsammans med trädeck och en gräsplätt säljs de som fristående lägenheter. Liknande attefallshus finns till försäljning eller uthyrning runt om i landet.
Privatpersoner som vill komma billigare undan väljer ofta att bygga sina egna mikrohus själva med hjälp av kurser och inhämtning av information som finns på nätet.
I USA blir det allt populärare att återvinna fraktcontainrar för att bygga flexibla och skräddarsydda hus som också är flyttbara. När det är dags för tillökning i familjen kan man enkelt utöka boendeytan genom att lägga till fler containrar.
Den som nöjer sig med en liten yta men önskar mer rörlighet än så kan bygga ett mikrohus på hjul. Husen, som vanligtvis är mellan 10-25 kvadratmeter, byggs på ett ombyggt underrede för husvagn, men med anledning av den växande trenden har företag i Sverige nyligen börjat tillverka färdiga underreden som är anpassade för just dessa slags små hus.
I USA och Canada har ”Tiny House Hotels” blivit en framgångsrik företagsidé, där personer som är nyfikna på att flytta till mikroboende kan semestra i ett Tiny House för att känna på boendeformen innan de bestämmer sig för att bygga eget.
I videon om Emilia, som sändes på SVT tidigare i år, kan du få en idé om hur ett självbyggt mikrohus på hjul kan se ut på insidan. Klicka här för att komma till videon.
För den som överväger mikrohus som boendealternativ finns mängder av inspiration att hämta via bloggar och instagramkonton med bilder från fantastiska små hus i olika stilar. Några exempel är tinyhousemovement, tinyhouseblog och containerhomesideas.
Här på Ett annat liv träffar vi nästa vecka Markus som har ersatt storstadslivet och heltidsjobbet i Stockholm med ett självbyggt hus på hjul och sammanlagt nio månaders ledighet om året. I en lång intervju berättar Markus om den oväntade vändning som hans liv har tagit när han valde att följa sina drömmar och skifta ner i livet.
Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att inte missa nästa del, intervjun med Markus: