”Mmmmmm…. en gång till, lite mer… Åh, egentligen orkar jag inte mer men jag tar ännu en liten bit till.”
Och så låter jag smakerna ännu en gång explodera i munnen.
Följ med mig bakom kulisserna till Balis bästa matlagningskurs*
*Enligt min standard och övertygelse definitivt den bästa – och godaste!
Mat – åh ljuvliga njutning! Det är verkligen ingen konstighet att frosseri är ett av de sju dödssynderna och nu tänker jag inte på de aptitretande scenerna från filmen med Brad Pitt (trots att han är ganska läcker). Utan vad jag tänker på är alla dessa underbara, spännande smaker jag får uppleva när jag äter Pad Thai från en liten streetfoodvagn i Bangkok, handpressad färsk kokosgrädde över nyplockad mango vid stranden i Kambodja, hemgjord tomatsoppa på trädgårdens solmognade bifftomater i Toscana, färskbakade lutkringlor på Oktoberfest i Tyskland, flötiga sötpotatis pommes på Venice Beach eller bara egenplockade avokados med havssalt och lime; allting odlat på Teneriffa.
Mat är är inte bara bukfylla utan vår sammansmältning med kulturer till oförglömliga minnen i ren extas. Nu har jag även fått uppleva traditionell vegansk folkmat på Bali på säkert Balis bästa matlagningskurs – Tresna Bali Cooking School.
Jag älskar att äta, men jag älskar också att laga mat, att se hur andra gör och vad den där hemliga ingrediensen är. Jag vill veta vad som är i min mat, jag vill uppleva nya spännande smaker men jag vill också att maten gör min kropp väl. Min kära kropp som tar mig runt på alla dessa äventyr förtjänar inget annat än det bästa. Om du i slutet av detta inlägg har hunnit bli hungrig och nyfiken på att skapa nya smaker i ditt kök så delar jag med mig av balinesiska tips och råvaror du får tag på hemma.
Balis bästa matlagningskurs är vegansk
Tresna Bali Cooking School
Webbsida: https://tresnabali.com/
Facebook: https://www.facebook.com/tresnabalicookingschool/
Instagram: https://www.instagram.com/tresnabalicookingschool/?hl=sv
Det svämmar över med matlagningskurser i de asiatiska länderna men aldrig har något tilltalat mig fram tills jag kom över Tresna Bali Cooking School på Instagram. Det tog inte en sekund så hade jag anmält mig. Och inte nog med det så vädjade jag om lov att få komma och vara med bakom kulisserna dagen före själva kursen och vara med under förberedelserna. Läs bildtexterna för mer berättelser. Jag hoppas att det redan kurrar i magen på dig så ta dig en påse kassavachips eller drakfrukt och njut tillsammans med mig av den kulinariska bildbomben som följer från Balis bästa matlagningskurs:
Dag 1: En exklusiv titt bakom kulisserna
Förberedelser inför Balis bästa veganska matlagningskurs.
Jag verkligen njöt av denna första dag och lärde mig så mycket, inte minst att bli påmind om att mat får ta tid, mat är en del av vår kultur och borde tillägnas mer kärlek, njutning och tålamod.
Dag 2: Ingenting ord kan beskriva
Den bästa balinesiska maten jag har ätit!
Nu var det inte bara jag, ägarna Adi och Frances och köksteamet utan även matlagningskursens deltagare som kom från alla världens hörn. Nederländerna, en norsk tjej som bor i Australien, en vegorestaurangägare från England och ett par från Perth i Australien. Och alla välkomnades vi av Frances och Adi som är eldsjälarna bakom Tresna Bali Cooking School. Frances är från Kanada och Adi en äkta balines. Tillsammans med sina barn bor de ovanpå sin skola och lever sin dröm och passion – att dela med sig av sin kultur genom traditionell balinesisk vegansk folkmat. Det är den krydd- och smakrika maten och all möda runtomkring som knyter ihop samhället på högtider och vardagar och det är vad Tresna Bali Cooking School vill visa och dela med sig av.
Den imponerande menyn vi skulle få laga idag var allt annat än isbergssallad och torr falafel – något de flesta verkar tro är vad växtbaserad eller vegansk kost handlar om. Tvärtom, vi lärde oss vad jag skulle säga är de hemliga ingredienserna till att skapa den där otroligt tillfredsställande och djupa smakupplevelsen som etsar sig fast som ett livslångt minne. Nämligen att använda mycket och många kryddor kombinerade till en grundprodukt – Spice Paste eller currypasta som vi skulle säga. Det bästa är att du kan portionsfrysa den! Här är menyn vi fick lära oss att tillaga!
Adi’s Base Ganep (Complete Balinese Spice Paste) – our ceremonial spice paste with 17 ingredients, some that you pick from our organic gardens
Base Rajang (Fragrant Spice Paste) – a lighter spice paste perfect for vegetables and tofu
Base Kacang – homemade peanut sauce
Sambal Goreng – a traditional staple in every Balinese Family Compound
Sambal Tomat – rich and deep tomato spice paste of lombok chilies straight from our gardens
Homemade Coconut Milk – Freshly extracted from coconuts, harvested from our mature coconut tree
Jukut Mecantok – Organic greens including amaranth, snake beans, cabbage, carrot, baby mung bean sprouts with you very own homemade peanut sauce
Urab Salad – Organic greens (depends on what’s fresh) including wild ferns, gonna (indigenous vegetable) and baby mung bean sprouts with roasted coconut, kaffir lime juice and golden shallots
Kelor, Jepang dan Labu Mesanten – Green Moringa leaves, Chayote and Pumpkin Curry
Tempe Manis – Sweet and spicy tempe matchsticks
Pepes Tahu – Tofu and spicy handmade tomato sambal wrapped and grilled in banana leaves
Sate Tempe – Tempe braised in fragrant spice paste and grilled over coconut husks
Jagung Bakar (Balinese Roast Corn on the Cob) – Spicy whole cobs of corn roasted over smoky coconut husks
Babur Injin (Black Sticky Rice Pudding) with fresh mango and homemade coconut cream
Det var mina fantatsiska två dagar som jag verkligen ville dela med mig av! Om ni redan känner er hungriga så ta och boka ett flyg till Bali, anmäl er till Tresna Bali Cooking School (mer info längst upp) och upplev världens bästa matlagningskurs!
Lite information och inspiration kring råvarorna vi använde i kursen
- Citrongräs: är ett aromatiskt gräs som smakar sött citronaktigt och passar att koka med i soppor, curry, som kallt eller varmt te eller i mocktails. Man använder endast den vita delen längst ner, inte själva grässtråna. De aromatiska ämnena kan man även använda inom hudvård mot orenheter, fet hy och mygg. Då använder man den eteriska oljan vilket är inget annat än att man utvinner de doftande oljorna ur växten genom ångdestillation.
- Kassava: är en trädliknande buske som producerar stora stärkelserika rötter som kan ersätta potatis (kassavachips är hur goda som helst!) men man kan också äta bladen som blancheras i kokande vatten först. Den utvunna stärkelsen kallas tapioka och kan användas inom bakning, redning, efterrätter med mera samt som ingrediens i naturliga deodoranter, torrshampo och ansiktsmasker.
- Kokosnöt: växer och mognar på några månader och har tre olika stadier som ger olika produkter. Den gröna, unga kokosnöten har knappt något ”kött”, bara en tunn hinna av geléaktigt kokoskött. Nöten är helfylld med glasklart kokosvatten så det skvalpar inte när man skakar den. Stadie två är också grön men lite mer fläckig då den är äldre. Skakar man denna nöten så låter det. Den har tjockare fruktkött som redan är lite hårdare men ändå så mjuk att man lätt kan skrapa ur den med sked. Vattnet är klart men mycket sötare. Den bruna, gamla kokosnöten som vi kan köpa i butikerna runt juletid, är en mogen och skalad kokosnöt. Husket används för att elda. Den mogna kokosnöten har inget vatten kvar men däremot tjockt med kokoskött som kan göras till kokosflingor och kokosmjölk och olja. Själva nötskalet kan omvandlas till kol som har längre glödtid än träkol. Kokosbebisen är som frigolit och väldigt sprött och smakar sött.
- Sambal Olec: är den Sambal vi känner till. Jag trodde alltid att Sambal har sitt ursprung i mellanöstern men så är det inte. Sambal kommer från Indonesien och finns i många olika varianter beroende på om man vill ha starkt, sött eller helt och hållet andra smaksättningar.
- Tempeh: görs av fermenterade sojabönor. Fermenteringen bildar nyttiga bakterier för tarmfloran (pro biotika), fibrerna ger nödvändig näring till våra tarmbakterier (pre biotika) och håller blodsockret stabilt samt håller oss mätta tillsammans med proteininnehållet. Ha kul med att krydda och marienra och testa olika tillagningssätt. Kolla in svenska alternativ såsom Bärta på fermenterade ekologiska svenska ärtor, Lupinta som gör sina produkter av lokalt odlade lupinbönor eller Kung Markattas tempeh av ekologiska ärtor.
Bo på Tresna Bali Cooking School
Familjen har en fantastiskt vacker stuga med utsikt mot trädgården som gränsar till ån och djungel. Vistelsen kan bokas på Airbnb Plus eller så får man 15% rabatt om man bokar direkt via mail med Frances: frances@tresnabali.com
För att förtydliga så har jag inte fått betalt eller fått rabatt på kursavgiften för att skriva detta inlägg. Jag vill helt enkelt dela med mig av alla fantastiska människor, projekt och företag jag träffar 🙂 Kommentera gärna eller skriv till mig om ni har frågor eller kanske redan har varit på Tresna Bali Cooking School? Hoppas ni tyckte om inlägget 🙂
Ha det bäst och god matglädje <3 Andrea