Anders, 43, och Louise, 38, vill fylla livet med mer resande än vad vardagen tillåter. Därför sa de upp sig från sina jobb och bokade en enkelbiljett. Första stoppet: Indien. Där köpte de en tuktuk som de nu kör runt med genom hela landet.
– Vi gillar när det går lite snett. Efteråt är det enormt minnesvärt på grund av allt som hände som inte var planerat, säger Anders.
Bygger vi upp livet på fel sätt? Den frågan ställde sig Anders och Louise från Linköping. Deras största intresse har alltid varit att resa, men med jobb och vardag kan de bara göra det några veckor per år.
Frågan de ställde sig är varför det som de älskar mest bara tar upp en liten del av deras liv. De tänkte därför att de ville vända på hela steken när det kommer till att planera livet.
– Vi pratade om det som en metafor. Att sitta i livets baksäte. Man har valt sitt liv, men det är någon annan som kör. Det bara rullar på, åren går fortare och fortare. ”Har jag på riktigt designat det här eller har det bara blivit som det blivit”, säger Anders.
LÄS MER: Patrik: Vi behöver jobba mindre och vara mer i naturen >>
När jag ringer Anders och Louise är de i staden Bikaner i Indien. Det som slår mig när vi pratar är att jag aldrig hört exakt det här tankesättet innan. Det är väldigt intressant. När vi ser på vårt liv och vilken framtid vi har så börjar alltid designen av livet med jobbet. Det är lite det som hela vårt utbildningssystem leder till. Vilket gymnasieprogram vi väljer stakar ut vårt liv.
Men fler borde kanske börja tänka som Anders och Louise och starta designen av livet i en helt annan ända. Vad är det roliga som jag vill göra mer av? Sen utgår man från det och fyller på med vad som krävs för att kunna uppfylla det – till exempel att man tjänar pengar.
Att vända upp och ner på sättet att tänka och ifrågasätta invanda normer är aldrig negativt. Det leder alltid till något innovativt och fräscht.
– Många skulle må bra av att stanna upp och fråga sig själva. Deras svar skulle inte vara att resa på heltid. Men det kanske är odla mera eller hänga mer med barnbarnen. Men de jobbar och jobbar och sen åker hem och sover för att jobba igen, säger Anders.
Det är ett intressant ämne att vidröra. Anders fortsätter förklara sina tankar.
– Alla har ett komplext vardagspussel som ska hinnas med, det finns inte på kartan att man sätter sig och frågar hur vill jag ha mina kommande tre år. Det blir för stort. Man hinner inte tänka på det större perspektivet utan håller sig bara flytande och plötsligt är man pensionär, säger han.
Alla dessa tankar ligger bakom hans och hustrun Louise beslut att ge sig av ut i världen. Det var i september 2022 som flyget lyfte till Indien där äventyret med tuktuken började. Anders låter helt lyrisk när han pratar om allt det som de hittills fått uppleva. De minnen som återkommer är när saker inte gått som det var tänkt. Anders berättar om trasiga bromsar, tveksamma verkstadsreparationer, indisk byråkrati och mycket mer.
– Nu är vi 400 mil in på den här resan. Tuktuken har gått sönder tusen gånger, det har lett oss in på många konstiga sidospår men det är enormt minnesvärt. Vi söker obekvämlighet, för det vi gillar med våra resor är när lagom mycket går snett. Det är en av de saker jag saknar där hemma. Det händer inga konstigheter, allt ser likadant ut, säger Anders.
LÄS MER – Patrik: Följ din dröm innan det är försent >>
Anders och Louise ser aktivt till att exponera sig för chansen att något kan gå snett. Men inte så att det blir farligt eller allvarligt säger Anders. Han berättar att det gäller att hålla sig på rätt sida gränsen.
– Vi gillar när det blir knasigt, inte farligt. Det är inte alltid kul i stunden, men nu har det hänt så ofta att man vet att det kommer bli ett kul minne sen. Redan mitt i misären skrattar vi åt det, det besparar oss en viss frustration.
Anders är noga med att påpeka att han och Louise inte har flytt Sverige och lämnat något dåligt. De har tyckt om livet i Sverige ur flera perspektiv. Men resan ut i världen drivs av en nyfikenhet av att få något mer och inte bara ha livet där hemma. Vardagslivet med jobb och livspussel har de testat, nu vill de prova något nytt.
Du och många andra som läser den här texten tänker att det låter så lätt att bara ändra livet men att det egentligen inte är så enkelt. Där har du fel. Det gäller bara att ändra inställning. För Anders och Louise var vägen till förändring att faktiskt fatta beslutet om ett nytt typ av liv.
– Vi sa det att vi måste ta beslutet nu, inte undersöka först. Utan istället börja med det stora beslutet, hade jag börjat nysta för mycket i hur allt skulle bli, då hade det kanske inte blivit av, säger Anders.
Jag känner själv igen mig i det där. När väl beslutet är fattat, då ser man lösningar för att kunna fullgöra sitt beslut istället för massa problem och hinder, som du som läser kanske redan nu har radat upp i ditt huvud. Anders och Louise har en positiv inställning till det hela.
– Jag tänker att det kommer lösa sig, vi kommer till exempel kunna dra in pengar på något sätt. Ägnar man sig åt att resa, då handlar allt om problemlösning, säger Anders.
LÄS MER: Markus är ledig 269 dagar om året >>
När du läser den här texten är äventyret genom Indien med tuktuken nästan slut. Anders och Louise har rullat fram genom Indien hela hösten. Vad blir då nästa strapats? Jag frågar vad de drömmer om. Anders svarar.
– Vi drömmer om att åka till västra Afrika, det är en vit fläck på kartan för oss. Marocko, Mauretanien, Senegal och neråt. Vi gillar att kolla på världen, lite som folk gör med sin hemstad. ”Där är det god mat, där kan man åka bada, där finns ett bra café”. Det gör vi med jorden, vi måste utforska för att få koll på alla ”stadsdelar”.
Vi pratar mycket om livet på resande fot och hur det skiljer sig mot när man åker iväg på en till två veckors semester.
– Tiden är inte avgörande längre. Vi har tidigare varit så optimerade på tiden, vi ville mata upplevelser när det varit tidsbegränsat. Det tänket kanske är svårt att göra sig av med trodde vi. Men det har faktiskt gått jättebra, säger Anders.
Vi har vårt samtal online utan video, men bara genom Anders röst kan jag riktigt se framför mig hur pillemariska hans ögon är när han pratar om allt som komma skall. Utanför huset i Indien där han sitter pågår vardagen, ett organiserat kaos – som Indien är känt för.
– Det är bara gå ut på gatan så händer det grejer. Vi kanske provar all streetfood vi ser och hänger med människor vi möter, säger han.
Kom nu ihåg: Att alltid ställa ditt eget hjärta frågan vad du själv vill med livet bara är nyttigt. När du funderat ut svaret kan du börja jobba för att följa ditt hjärta. Det har alltid rätt. Du ångrar bara det du inte gjorde.
Vill du få mer inspiration? Spana in de här texterna:
Samtalet med den gamle och sjuke mannen förändrade mitt liv >>
Människor med rutiner är som min mormors kossor >>
Dags att byta ut ”Att göra-listan” mot ”Att vara-listan” >>
Fem punkter – vägen till ett nytt liv >>
Hur har jag råd att leva Ett annat liv? Läs allt om min ekonomi här >>
Sagan om ett annat liv – dagen jag fick ett uppvaknande >>
”Jag vill berätta för mitt 7-åriga jag att njuta av barndomen” >>
Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>
Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>
”Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger?” >>
Sociologen: ”Arbete är destruktivt” >>
Claes sa upp sitt gamla liv för sju år sen – är lyckligare än någonsin >>