Anders Krasse som lever ’ett annat liv’ i Mårdaklev och skriver här på sajten intervjuades i Sveriges Radio P4 Sjuhärad om sin livsstil. Han pratar om livet utanför ekorrhjulet, hur han byggt ett orangeri helt gratis med återvunnit material och hur han klarar att inte köpa kläder på nio år. Här kan du läsa hela intervjun i sin helhet och höra ett utdrag i Sveriges Radios spelare.
Anders Krasse har nyligen färdigställt ett orangeri (Läs mer>>) som han byggt helt av återvunnit material. Såhär säger han om det i Sveriges Radio.
– Det är ett statement mot hela vårt konsumtionssamhälle. Enligt min uppfattning har det fullständigt spårat ur med en hysterisk konsumtion. Vi tänker inte på att alla de här grejerna vi köper behöver fraktas över hela världen och att de behöver passera en massa energikrävande linjer innan de befinner sig i vårt hem.
Allt började 1992 när Anders blev en av dem som förlorade allt i räntekraschen 1992. Kraschen som fick namnet ”500-procents-räntan”. Efter det ville han förändra sitt sätt att leva.
– Ja, själva tankarna på detta började redan 1992 men jag har ju egentligen sett hela mitt liv vilket enormt slöseri det är med material. Vi har ett överflöd i vårt land som är ganska kusligt. Om du åker till vilken återvinningscentral som helst är det ju så att man blir mörkrädd ibland när man ser vad som slängs, säger Anders till SR:s reporter.
Nu över 20 år senare sitter han i sitt orangeri och kan nöjt se tillbaka på vad han åstadkommit av material som annars hade slängts.
– Det är ett av mina drömprojekt. För några år sedan var jag på ett orangeri någonstans uppe vid Kinnekulle och blev alldeles tagen av vindruvorna som hängde ner när vi satt och åt muffins. Då tänkte jag, ett sånt ska jag ha. Men allt jag gör här ute är ju sånt som inte kostar någonting. Så jag var ju tvungen att bygga det gratis kände jag.
I orangeriet finns apelsiner, citroner och vinddruvor om de än så länge inte tagit sig ordentligt. I bygget har Anders använt en så kallad hösläde som bönderna använde för säkert 100 år sedan.
– Den har jag hissat upp i taket och gjort en stor lampa av. Det är ganska effektfullt på kvällarna.
Hur mycket bättre mår du idag jämfört med innan du ändrade ditt liv?
– Såhär mycket bättre, säger Anders och håller händerna en lång bit ifrån varandra.
Han skrattar och fortsätter:
– Det är väldigt svårt att gradera lycka, tillfredsställelse och harmoni för det är väldigt individuellt. Men jag tillbringande nästan 15 år med att tala med människor om deras upplevda lycka, deras upplevda ensamhet och deras totala harmoni i tillvaron. Det jag lärde mig under de 15 åren är det jag försöker leva efter nu, säger han.
Hur lever han då? Ja, utanför ekorrhjulet på ett sätt.
– Jag tycker att ekorrhjulet ställer till mycket elände i vårt samhälle idag. Jag tror att många skulle må bra av att släppa lite på sin konsumtionstakt och värdera andra saker istället, säger han.
I intervjun med Sveriges Radio får också Anders frågan om sina klädinköp. Om detta har han skrivit om tidigare här på sajten (Läs mer >>).
– Det är nio år sen som jag köpte några kläder. Jag har mer kläder än jag någonsin har haft och finare kläder än jag någonsin har haft. Det beror på att folk slänger fina kläder. För att det har kommit en ny färg eller ny dragkedja eller plötsligt ska det vara hål i byxorna och då slänger de sina hela byxor. Det där tar jag vara på, säger Anders.
På baksidan av Anders nybyggda orangeri är det skog så långt ögat kan nå. Sveriges Radios reporter frågar om han aldrig blir uttråkad här.
– Jag blir fortare uttråkad inne i stan än här ute, svarar han.
Nu undrar ni hur sjutton kan han bygga ett orangeri helt gratis. Ett sånt stort bygge kommer ju med mängder av kostnader. Anders förklarar.
– Taket i orangeriet kommer från ett köpcentrum utanför Halmstad. När de byggde om det köpcentret blev det enorma mängder isoleringsglas över och det skulle direkt till tippen. Det är bara en bråkdel av det som jag tog tillvara på.
Anders fortsätter:
– Det är ju inte så att jag drivs en vilja att bara omge mig med gamla ting utan nya ting kasseras också i vårt samhälle i gaska så snabb takt. Håller man sig framme där kan man få tag i isoleringsglas eller vad det nu än är som är nytillverkat men som blivit över någonstans.
Här kan du höra ett utdrag ur intervjun på Sveriges Radio >>
Vilken urduktig kille du är! Säger jag som helt delar dina värderingar. Att återbruka borde gälla alla. Vi måste få till ett nytt konsumtionsmönster. Slit o -slängtiden borde vara förbi för längesedan, men tycks inte så eftersom vi lever som om vi hade flera jordklot.
Kommentarer är stängda.