Siffrorna för hur många som blir utbrända och sjuka i Sverige för att de arbetat och stressat för mycket är alarmerande och fortsätter öka i hög takt.
– 32 000 per år blir sjukskrivna med diagnoser som tyder på utbrändhet, säger docenten och stressforskaren Aleksander Perski i Arbetsmiljöverkets film ”Utmaningen”.
Trots detta är det ”fult” att inte jobba. Det tycker de allra flesta svenskar. Många som är sjukskrivna på grund av utmattning känner skam.
Jag mötte en gång en man i 30-årsåldern när jag vandrade på Sörmlandsleden. Han jobbar som plåtslagare. Men han jobbar bara sex månader av året. De resterande sex månaderna chillar han. Bland annat vandrar någon vandringsled då och då.
LÄS MER: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna
Han är singel, bor billigt och har en normal medelinkomst. Han kan spara rätt mycket pengar utan att snåla i livet. De sparade pengarna använder han under halvåret då han inte jobbar.
När han berättar för folk att han är ledig i sex månader säger de:
– Va, varför jobbar du inte, varför har du inget jobb?
Hans svar är att han inte behöver. Han har tillräckligt med pengar för att kunna vara ledig i ett halvår. Och han är ingen rikeman. Han ser ingen anledning till att jobba om han inte behöver.
Detta förbryllar de flesta säger han. Folk kan inte förstå. Många blir till och med upprörda.
Tack vare maskiner och teknik skulle svenskarna kunna jobba mindre. Men det gör vi inte. Vi jobbare snarare mer än någonsin tidigare.
– Det finns en teknikutveckling som utgör en otrolig arbetsreduktion om vi vill. Men jag tror inte teknikutvecklingen gör att vi kommer arbeta mindre. Vi kan hitta på hur många meningslösa jobb som helst om vi vill det. Det ligger i våra händer, säger Roland Paulsen som är doktor i sociologi vid Lunds universitet
LÄS MER: Sociologen: ”Arbete är destruktivt”
Det har på sätt och vis blivit ett socialt tvång att arbeta. Det är bara så det ska vara. Man ska ha ett jobb.
– På stressmottagningen ser vi idag allt fler unga som är födda på 80- och 90-talet. De är ambitiösa, de är välutbildade och de har tidigare aldrig varit sjuka, säger Kristina Glise, Institutet för stressmedicin, i Arbetsmiljöverkets film ”Utmaningen”.
Med datorer och smartphones som kan tas med överallt följer arbetet med oss hem på ett helt annat sätt än tidigare.
– Folk kan jobba dygnet runt, de är alltid nårbara. De åker sällan på semester eller kopplar bort sig, säger Aleksander Perski i Arbetsmiljöverkets film ”Utmaningen”.
Han fortsätter:
– Allt i vår organism kan påverkas av stress på lång sikt. Hjärt- och kärlsjukdomar, högre blodtryck, diabetes och övervikt, säger Aleksander Perski.
Ändå är det fult att inte arbeta. De flesta ser ner på arbetslösa eller folk som inte vill jobba.
– Det är lätt att säga att arbetslösa mår sämre. Det beror på att vi konstruerat systemet så. Vi straffar de arbetslösa och försvårar deras liv med olika saker, säger Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet.
LÄS MER: Claes sa upp sitt gamla liv för sju år sen – är lyckligare än någonsin
Jag har varit inne i ekorrhjulet. En sak vet jag helt säkert med hela mitt hjärta – jag vill aldrig in där igen. Hela jag och min kropp mår bäst på utsidan där jag är fri.
Gilla Ett annat liv på Facebook för att bli mer inspirerad: