Ska du resa till Nya Zeeland? Vilka visum finns? Resa bara några veckor eller månader? Ska du resa och jobba under ett år? Planera resan själv? Åka via ett bolag? Den här guiden är till för både dig som vill göra din helt egna resa men också för dig som vill veta mer om hur det fungerar på Nya Zeeland med jobb, skatt, visum, ja kort sagt ALLT.
Skrivet av: Emelie Enlund & Patrik Enlund
Den här guiden är lång. För att enkelt hitta runt kommer här en liten innehållsförteckning. Klicka på just det som du vill läsa om. Eller bara rulla ner så kommer hela guiden i ordning.
Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att få reseinspirerande texter, guider och vackra bilder i ditt flöde:
Visum
Alla visum till Nya Zeeland söks här: www.immigration.govt.nz. ALDRIG någon annanstans.
Ska du bara resa i Nya Zeeland under en kortare period finns turistvisum. Det gäller i tre månader och fås gratis direkt på flygplatsen utan att du behöver ansöka innan. Du måste kunna visa upp en utresebiljett inom 3 månader.
Utresebiljetten behöver du normalt visa när du checkar in på flyget som tar dig in i Nya Zeeland. Har du inte biljetten då kommer du inte ens med planet.
Vill du resa och jobba i Nya Zeeland finns visumet Working Holiday Visa.
Så söker du Working Holiday Visa – Läs här >>
Working Holiday Visa är giltigt i ett år från och med att du åker in i landet. Det här visumet måste du ha för att lagligt få jobba i Nya Zeeland. Ett Working Holiday Visa kostar från 420 Nya Zeeländska dollar (Cirka 2700 kronor).
Vem kan söka Working Holiday Visa?
Du måste vara 18-30 år. Ditt pass måste vara giltigt under hela din tid i Nya Zeeland och minst tre månader efter du lämnat landet. Du kan inte ha några barn med dig och aldrig haft ett Working Holiday Visa i Nya Zeeland förut.
Du kan alltså ansöka om ett sådant visum så länge du är 18-30 år. Det innebär i praktiken att sista dagen du kan ansöka är dagen före din 31-årsdag. Men kom ihåg att det tar ett tag för visumet att bli godkänt – så ligg inte precis på gränsen.
När visumet blivit godkänt av Nya Zeelands migrationsverk har du ett år på dig att resa in. Det innebär alltså i praktiken att om du sökte precis innan din 31-årsdag så kan du åka in strax innan du blir 32. Är du yngre – ja, då behöver du inte bekymra dig om de bagatellerna.
Hur söker jag visum till Nya Zeeland?
Du ansöker om visumet på: www.immigration.gov.nz. Denna sida är det ALLTID som gäller för visumansökningar. Ett bra tips generellt är att kolla i webbadressen. Finns ”.gov” med så kan du känna dig trygg. Det är förkortningen för ”government” och inga andra än just dem kan ha det i sin webbadress.
När du googlar Working Holiday Visa kommer det komma upp flera olika förslag från mellanhänder som är ute efter att tjäna pengar. Men för att få det rätta visumet och betala det rätta priset är det alltså ovanstående sida som är riktig.
Ansökningen är öppen året om och har obegränsat antal platser. Ansök i tid, vissa får sitt visum på en vecka medan det för andra kan ta upp till en månad.
Hur länge gäller mitt Working Holiday Visa?
Från den dagen du får ditt visa godkänt har du ett år på dig att åka in i landet. Från och med dagen då du anländer till Nya Zeeland gäller ditt visum i ett år.
Det pratas mycket om lungröntgen och hälsoundersökning – vad innebär det?
Inte alls så jobbigt eller farligt som det låter. Alla som söker behöver inte göra det. Det beror på olika saker och vilket visum du söker. Du kommer få besked av Nya Zeelands migrationsverk när du ansökt om visumet om du behöver göra en lungröntgen eller inte.
ALLT du behöver veta om lungröntgen för visum till Nya Zeeland >>
Varför ska jag göra en lungröntgen?
Det beror på till exempel sjukdomshistorik och om du de senaste fem åren totalt vistats mer än tre månader sammanlagt i länder med hög risk för TBE (Kambodja, Laos och Vietnam till exempel). Har du det kommer du få göra en lungröntgen. När du ansöker om visumet på Nya Zeelands migrationsverk kommer det upp en lista med alla länder. Sen klickar du bara i JA om du är berörd.
Från den dagen du blir frågad om att fixa lungröntgen har du 15 dagar (!) på dig att bli röntgad. Gör det inte i sista stund.
Var gör jag lungröntgen?
I Sverige finns inte längre några kliniker som är direkt anslutna till Nya Zeelands datasystem som heter ”eMedical”. Det innebär att du själv måste skriva ut de blanketter som behövs, besöka en läkare som kan göra lungröntgen och sedan be läkaren fylla i dokumenten, allt måste vara på engelska.
Du kommer få information om exakt vad du behöver göra när du väl ansöker om ditt visum. Men du kan också läsa mer här: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/preparing-a-visa-application/medical-info/getting-an-x-ray-or-medical-examination
Det är möjligt att göra lungröntgen i ett land som har anslutna kliniker. Det finns till exempel tre stycken i Köpenhamn. Att göra röntgen med en ansluten klinik gör processen enklare för dig.
Att ta med till läkaren i Sverige
- Ditt pass eller annat id-kort
- Alla dokument som läkaren ska fylla i. Här finns dokumenten att ladda ner och skriva ut >>
- 3 stycken nytagna passfoton
- Glassögon eller linser om du använder något av detta
- En lista med mediciner du tar
- Annan relevant medicinsk information
Förlänga visumet
Om du känner att Nya Zeeland är ett land för dig och du inte alls vill åka hem så kan du förlänga ditt visum med tre månader.
Vem kan förlänga sitt visum?
För att kunna förlänga ditt visum måste du ha jobbat inom ”horticulture” och ”viticulture” minst tre månader. Det innebär att du gjort säsongsjobb inom till exempel fruktplockning, jobbat på vingård eller inom jordbruket.
Hur förlänger jag mitt Working Holiday Visa?
För att vara berättigad till ytterligare tre månaders visum måste du uppfylla nedanstående punkter:
- Vara i Nya Zeeland
- Ha ett giltigt Working Holiday Visa
- Ha en utresebiljett eller tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa en utresa
- Betala avgiften
- Bevisa att du har minst tre månader arbete inom ”horticulture” or ”viticulture industry” under ditt år med Working Holiday Visa (vilket innebär jobb på vingård eller andra farmjobb).
Det nya förlängda visumet börjar gälla vid utgången av ditt aktuella Working Holiday Visa.
Läs mer och ansök online på Nya Zeelands migrationsverks sida: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas (notera ”.govt.” i adressen som säkerställer att det här är en statligt ägd sida).
Komma in i landet
När du har landat
Nya Zeeland är extremt noga med vad som förs in i landet. Biosecurity gäller (till exempel är frön, växter och matvaror nästan förbjudet att ta med dig in). Om du har campingutrustning och vandringsskor eller dylikt se till att de är ordentligt rengjorda. Du kommer få en blankett att fylla i vad du har för innehåll i bagaget. Var ärlig, annars kan det bli dryga böter.
Du kan behöva få svara på frågor vad som är ditt syfte i landet. Var du ska bo och var du ska jobba. Var inte nervös. Nya Zeeland är vana vid unga människor med Working Holiday Visa. Miljontals har gjort det här före dig. Svara bara rakt och sanningsenligt. Att du är backpacker och har för avsikt att jobba och bo på hostels eller om du nu ska bo på en gård eller något annat.
För att få komma in i landet kan du behöva visa upp en flygbiljett ut ur landet eller en tillräcklig summa pengar på ditt bankkonto. Denna summa är 4 200 dollar som motsvarar cirka 25 000 svenska kronor. Vanligtvis ser kontrollanterna i datorsystemet att du har ett godkänt visum och släpper in dig utan att titta på något. Men du vill inte riskera något. Flygbiljett ut ur landet är inte jättehögt prioriterat. Viktigare med summan pengar.
Skriv ut ett bankutdrag från din bank som är daterat nyligen innan du åker in i landet. Om du inte har de pengarna använd dig av vårt knep: Be en familjemedlem, släkting eller kompis föra över summan tillfälligt och du kan sedan sätta tillbaka den till dem när du är inne i landet.
Bankkonto
Öppna bankkonto
När du landat och hittat någonstans att sova de närmsta dagarna är det klokt att så fort som möjligt öppna ett bankkonto.
Hur skaffar jag bankkonto?
Välj en bank som du vill ha ditt konto med och boka sedan en tid för att öppna ditt konto. Det finns ett antal olika banker att välja på.
Vi hade ANZ under vårt år i Nya Zeeland.
ANZ (Australia and New Zealand Banking Group)
ANZ är den största banken på Nya Zeeland och syns överallt var du än åker. De är stora, de är seriösa och de har speciella kontolösningar för personer som har Working Holiday-visum. Vi är mycket nöjda och har bara goda erfarenheter när vi kontakta banken av olika anledningar.
Andra banker som finns att välja på är:
Bank of New Zeeland (BNZ)
ASB
HSBC
Westpac
Kiwibank
Gör din research och läs på för att välja din favorit. Vi valde ANZ för att det känns tryggast för mig då de är störst.
Boka tid med banken för att starta konto
Under lågsäsong (april-november-ish) är det inga problem att boka en tid med någon av bankerna.
Men under högsäsong kan det till exempel med en så stor bank som ANZ bokas upp snabbt. Under högsäsongen, när flest Working Holiday-resenärer anländer är det fullt för två veckor framåt hos ANZ och de kan inte boka längre i förväg.
Andra banker är inte lika fulla. ANZ är störst och populärast.
Vad måste jag ta med till banken?
§ Pass
§Ett adress-bevis
Detta måste vara utskrivet och signerat. De allra flesta hostel skriver ett åt dig och signerar det. Det går också utmärkt om du bor hos en vän eller familjemedlem på en Nya Zeeländsk-adress.
Det spelar ingen roll om du kommer lämna adressen inom dem närmaste dagarna. Banken behöver det enbart för registreringen. De vet att du kommer flytta runt i landet.
§ Inlogg till Nya Zeelands migrationsverk
Se till att komma ihåg ditt användarnamn och lösenord till Nya Zeelands migrationsverk online. Banken kommer be dig logga in från deras dator så de kan skriva ut ditt Working Holiday-visum direkt därifrån. Det är ett krav. Du kan inte ta med en egen kopia.
Telefon
Att skaffa ett Nya Zeeländskt simkort kan vara bra då du kommer behöva ringa förutom nyfunna vänner även jobb, sjukvård och boende med mera.
Det finns telefonaffärer överallt i samhällen och städer. Välj det bolag som du tycker passar dig bäst. In och prata med butikspersonalen. Du är – återigen – inte den första som gör en sådan här resa.
Några olika telefonföretag att välja på:
Vodafone
2degrees
Spark (Har telefonkiosker utplacerade i de flesta städer och samhällen där du får wifi upp till en gigabyte per dag)
Jobba och betala skatt
Jobba och betala skatt
Din arbetsgivare behöver ditt IRD-nummer och troligtvis också en kopia på ditt visum. Efterfrågas inte detta ska du vara försiktig. Det kan vara en företagare som anställer dig svart och det finns såklart en risk att bli lurad. Var noga med pappersarbetet.
IRD-nummer – Vad är det och hur skaffar jag det?
IRD står för “Inland Revenue Department” och är Nya Zeelands skatteverk kan man säga.
Ditt IRD-nummer är motsvarande ett personnummer i Sverige. Det kan behövas i flera sammanhang men framförallt när du börjar jobba. Du behöver ge ditt IRD-nummer till din arbetsgivare så att de kan dra skatt från din lön.
IRD-numret beställer du absolut enklat online. Då får du det normalt efter tre arbetsdagar skickat till din e-post. Här är länken till IRD:s officiella sida där du fyller i formuläret för att söka: http://www.ird.govt.nz
För att kunna beställa ditt IRD-nummer behöver du:
Ditt ”Application Number” från ditt visum. Det kan du hitta genom att logga in på ditt konto på migrationsidan.
Ditt passnummer
Du behöver också bifoga ett kontoutdrag från ditt Nya Zeeländska bankkonto med minst en insättning av pengar och även några transaktioner (köp med kortet i olika butiker).
Kontoutdraget måste skrivas ut av banken och stämplas med bankens stämpel. Du kan sedan scanna in kontoutdraget med stämpeln (eller ta en bild med mobilen) och bifoga filen när du söker ditt IRD-nummer.
Så innan du ens kan ansöka om IRD-nummer måste du alltså öppna ett bankkonto.
Det är även möjligt att beställa IRD-nummer från Nya Zeeländska postkontor där det finns blanketter att fylla i och skicka in. Men då kan det ta upp till två veckor innan du får ditt IRD-nummer.
Minimilön
Det finns såklart många lagar och regler som innefattar både den som anställer och den anställde. Minimilönen i Nya Zeeland ligger 2022 på 21,20 Nya Zeeländska dollar per timme. Minimilönen höjs med jämna mellanrum. Den aktuella summan kan du hitta myndigheten för jobb här: Employment New Zealand >>
Semesterersättning
Eftersom du inte kan få ett fast jobb på ett Working Holiday-visum har du rätt till semesterersättning. Detta enligt lagen. Din arbetsgivare MÅSTE betala 8 procent ovanpå din lön. Arbetsgivaren kan INTE säga att det ingår i minimilönen. Semestersättningen i Nya Zeeland heter kort och gott ”Holiday Pay” och förkortas ibland ”HP”. Fråga alltid om detta vid intervju för ett jobb så de inte försöker lura dig. Alla seriösa arbetsgivare betalar semesterersättning utan krångel.
Att söka jobb
När du känner dig redo är det bara att ge dig ut på jobbjakt. Att hitta ett jobb är inte särskilt svårt.
Fundera på vad du skulle vilja jobba med. Det finns gott om restaurang- och pubjobb i de lite större städerna. Säsongsbetonade jobb finns inom bär/fruktplockning/vingårdar/fabriker över nästan hela Nya Zeeland. Det finns även gott om farmjobb eller jobb som au pair.
Bra sighter att söka jobb på är bland annat
www.backpackerboard.co.nz
www.seek.co.nz
www.trademe.co.nz
www.seasonalwork.co.nz
Var inte kräsen. Vill du ha snabba casch för att sedan kunna resa och upptäcka landet så går det att att jobba hårt. Jag har slavat på vingårdar, svettats i honungsfabrik och burit låda efter låda på ett stekhett bönfält. Allt är möjligt.
Skatteåterbäring
Det bästa med Nya Zeeland är att detta sköts helt automatiskt av ”Inland Revenue Department” (IRD). Det enda du behöver göra är att logga in på deras webbsida med ditt IRD-nummer. Där registrerar du ditt bankkonto. I slutet av skatteåret räknar systemet automatiskt ut om du betalat för mycket skatt och summan sätts tillbaka på din bank.
Alltså precis som hemma i Sverige.
Skatteåret löper från 1 april till 31 mars. Återbäringen beräknas komma i juni eller juli.
Här är adressen till IRD. Samma sida där du ansökte om ditt skattenummer alltså:
Köpa, äga och hyra bil
För att få köra bil på Nya Zeeland måste du ha en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Ska du hyra bil måste du vara minst 21 år. Enklast är att skaffa ett internationellt körkort. Vill du hellre åka på en bussresa? Klicka här >>
Internationellt körkort
Nya Zeeland kräver en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet är att skaffa ett internationellt körkort. Det kan du skaffa hos föreningen M Sverige (tidigare Motormännen).
Läs mer på deras sida hur du beställer körkortet: https://msverige.se/internationellt-korkort/
Det går att få det skickat på posten eller så går du direkt till deras lokal. De kan ta bilden för körkortet åt dig direkt på plats hos dem. Sedan tar det 2-3 dagar innan det anländer på posten.
Köpa egen bil (information om att hyra bil lite längre ner)
Om du tänker stanna en längre tid så kan det vara smart att köpa dig en bil. Det behöver inte bli så dyrt alls.
Var köper jag bil?
Hör dig för med folk du träffar, kolla på anslagstavlor, på hostels, affärer eller skriv en egen annons. Det finns också så kallade ”cardealers” som säljer begagnade bilar. Ett exempel är Trademe.nz.co
Det finns också mängder med Facebook-grupper där det postas mängder av bilar i alla färger, former, årsmodeller och prisklasser. Här är alla Facebookgrupper som vi var med i när vi letade bil i Auckland.
- New Zealand Backpackers buy or sell car, campervan, camping gear >>
- Van NZ buy and sell >>
- Backpackers Campervan/Cars/4wds/Vans/Wagons Buy & Sell NZ
- Backpacker Cars New Zealand >> (Grupp 1 med samma namn)
- Backpacker Cars New Zealand >> (Grupp 2 med samma namn)
- New Zealand Backpackers >>
LÄS MER: STOR GUIDE — Allt du behöver veta om att köpa en bil i Nya Zeeland >>
När du köpt bil
Ägarskapet måste stå skriven på dig. Nya Zeelands motsvarighet till ”Trafikverket” heter NZ Transport Agency. Om du inte har ett Nya Zeeländskt körkort kan du tyvärr INTE ändra ägarskapet på bilen online. Du måste fylla i papper tillsammans med säljaren. Men det är SUPERLÄTT! Det absolut enklaste är att gå in på något av Nya Zeelands alla postkontor. De har de blanketter du behöver, det är bara 2 stycken. Fyll i dem och lämna dem sedan till personen bakom disken, betala en liten summa och FÄRDIGT!
Här är adressen till NZ Transport Agency: http://www.nzta.govt.nz/
Ska du äga en bil måste du också betala en registreringssumma (så kallad ”rego”. Läs mer om det på länken ovan. Du kan själv välja hur länge du vill betala för registreringen. Sex månader i taget eller för ett helt år. Utan registreringen får fordonet inte framföras.
Försäkra bilen
Om du hyr bil brukar det vanligtvis gå att få med försäkring med en tilläggssumma eller att det kanske ingår i priset, kolla noga vad som gäller.
Om du äger din egen bil så se till att ha en försäkring på den.
Vi tog en helförsäkring som täcker precis allting (skada, stöld, brand osv.). Inga mekaniska fel förstås (som vanligt). Men vi täcks oavsett om vi krockar i någonting, i någon annan eller om någon annan krockar med oss. Det går att välja bort och lägga till olika delar i försäkringen. Vi betalade cirka 200 kronor i månaden och hade en självrisk på 500 Nya Zeeländska dollar (cirka 3 000 kronor).
På vår campervan har vi har bolaget AMI Insurance och det som kallas för ”Fully comprehensive” (alltså täcker allt).
En annan populär försäkring för bilar är AA Insurance.
Det finns massa andra bolag också. Sök på nätet för att hitta. Läs sedan på och jämför för att se vad som passar dig bäst.
Oavsett om du har försäkring med AA Insurance eller inte så har de en ”vägassistans-service” som vem som helst kan skaffa oavsett försäkringsbolag. Värt att spana in!
Besikta bilen
WOF – Warranty of fitness (Intyg att bilen är i gott skick och besiktad). Besiktning av bilen görs en gång per år om bilen är tillverkad efter 1 januari 2000. Är den tilverkad före det måste bilen besiktas två gånger om året. Besiktningen kan göras på de flesta verkstäder runtom i landet. När bilen blivit godkänt får du en lapp som ska sitta synlig i bilens framruta. Där står också när bilen måste besiktas nästa gång.
Hyra bil:
Om du kommer befinna dig på Nya Zeeland mindre än en månads tid rekommenderar jag att hyra en bil. Det finns en uppsjö av olika företag som hyr ut. För att få hyra bil på Nya Zeeland måste du vara 21 år fyllda och ha ett internationellt körkort.
Jucy carrentals
Jucy har både persobilar, campervans och husbilar.
Happycampers
Escape Rentals
De har campervans med fina målningar på, här kan du få välja din egen design.
Pass och Id
På Nya Zeeland godkänner de inte svenska EU-körkort som giltigt ID, tyvärr. Det har resulterat i att mängder med unga människor tagit med sina pass ut på krogen och mängder med personer har således också tappat bort sina pass.
Här har vi lösningen: Skaffa ett så kallat ”18plus-kort”. Det är fullt giltig legitimation/ID överallt och det kan du ha med dig var du än går istället för passet som kan ligga tryggt i förvar på ditt rum eller i ett säkerhetsskåp.
Kortet heter formellt ”HANZ 18+” och kan enkelt införskaffas på närmaste postkontor i Nya Zeeland. Det kostar cirka 200 svenska kronor. Lätt värt.
Vad gör jag om jag tappat bort mitt pass eller om det blivit stulet?
Om olyckan är framme och passet tappas bort eller blir stulet. Anmäl förlusten hos närmaste polisstation där du får fylla i ett papper. Be om en kopia på det pappret och spara kopian. Polisen gör nu en markering att om någon olyckligtvis stulit ditt pass och försöker använda det inom Nya Zeeland så ska det ej fungera.
Leta, leta och leta efter ditt pass. Efterlys det på ditt hostel och i Facebookgrupper. Jag fick tipset av konsulatet i Wellington att inte spärra mitt pass i Sverige. För om passet skulle komma fram så går det inte att använda – just för att det är spärrat och det går inte att häva den spärren. Eftersom passet med högsta sannolikhet finns kvar i Nya Zeeland räcker det med att spärra det hos Nya Zeelands polis.
Ring det svenska konsulatet så fort som möjligt +64 4 499 9895 och berätta att du förlorat ditt pass och behöver ett nytt.
Olyckligtvis har Nya Zeeland ingen svensk ambassad. Närmaste finns i Australien. I Nya Zeeland finns bara just ett svenskt konsulat. Det innebär att de kan inte ordna ett nytt fullvärdigt svenskt pass åt dig. Du kan endast få ett så kallat nödpass som kostar 300 dollar, cirka 1 500 SEK.
Nödpasset är endast giltigt för en flygresa. Ska du resa vidare efter Nya Zeeland och behöver ditt pass då är lösningen att flyga till Canberra i Australien på turistvisum och där du får ansöka om ett nytt pass.
Annars fungerar det att flyga till Sverige på passet. Inklusive mellanlandningar. Innan du bokar flygbiljetter så hör med konsulatet. Det är inte överallt det går att landa med ett nödpass. Inte ens mellanlanda. Så det är viktigt vilka flygplatser du flyger via.
Nödpasset är giltigt i 6 månader från det att du får det utfärdad.
Du kommer att få skicka ett mail till konsulatet om hur det gick till när du förlorade passet. Och du får också boka en tid för att få skaffa ett nytt pass. Vid tillfället för att få ditt nödpass måste du ha med dig kopian på polisrapporten du fick i samband med förlustanmälan. Även ett passfoto (du kan ta foto i en automat i närheten av konsulatet i Wellington). Det är väldigt kunniga och trevliga på konsulatet. Mycket bra service. Som tidigare sagt: Du är inte den första och den sista som varit på Nya Zeeland och fått problem.
Mail till konsulatet i Wellington sweden@xtra.co.nz
Telefon till konsulatet i Wellington: +64 4 499 9895
Det finns även ett mindre konsulat i Auckland dit ditt nödpass kan skickas om du inte kan ta dig till Wellington.
Försäkring
En reseförsäkring utöver din vanliga försäkring är bra att skaffa. Tänk på att din hemförsäkring gäller de första 45 dagarna. Det finns en del olika försäkringar som är anpassade för backpackerresor.
LÄS MER: Stor guide till att välja reseförsäkring >>
För er som har Länsförsäkringar så har de en bra tilläggsförsäkring som inte är så dyr. Kontakta dem för att ta reda på mer.
Här är några av bolagen som specialiserar sig på reseförsäkringar.
Gouda
Här finns något de kallar för ”Worldwide-försäkringen”. Den täcker det mesta plus ”riskfyllda sporter” som dykning, forsränning och bergsvandring. Worldwide-försäkringen finns för ungdomar, seniorer och för dig under 70 år. Ingen självrisk.
Europeiska ERV
Försäkringen är anpassad om du tänker backpacka, volontärjobba eller ströjobba under resan. Här finns försäkringen Backpacker och Reseförsäkring Ung. Kan förlängas allt efter som resan förlängs. Med ”Backup Extended” får du bagage och egendomsskydd.
Solid
Har en backpackerförsäkring som är anpassad även för riskfyllda sporter så som dykning och klättring. Kan förlängas och betalas allt efter resan förlängs. Kan tecknas för dig som inte fyllt 40. Du får lägga till om du vill ha bagage och egendomsskydd. För ett år 5 490 kronor. Självrisk betalas vid skada beroende på vad som hänt.
Klimat och väder
Nya Zeeland ligger på jordklotets södra halva. Det innebär att det är sommar på Nya Zeeland när det är vinter i Sverige och tvärtom. Dessutom ligger landet nära Antarktis vilket gör att det kan bli ganska kallt på öarna under vintermånaderna.
I juni/juli, alltså under Nya Zeelands vinter, blir det på sydön 1-2 minusgrader under nätterna och dagstemperaturer på omkring 8-12 plusgrader.
På nordön är det lite varmare. I juni/juli ligger temperaturen under natten på 7-8 plusgrader och dagstemperaturer på 14-15 grader.
Under sommarmånaderna november till februari/mars kan det i norra delarna på nordön bli uppåt 22 grader varmt. Sydön ligger något under men inte nämnvärt.
Sen ska vi förstås komma ihåg att väder är väder och det kan bli både toppar och dalar i temperaturerna.
När det gäller nederbörd så kan vi väl säga såhär, det finns ju en anledning till att Nya Zeeland är så grönt. Det regnar en hel del.
Mer under vintermånaderna – inte lika mycket på sommaren. Men kom ihåg; det innebär att alla vattenfall blir ännu vackrare då mer vatten rinner till.
Under vintern kan det komma snö. Det blir inte liggandes någon snö på marken och det är inte så att vägar behöver plogas. Snön ligger dock vackert kvar på bergstopparna. Det finns till exempel flera bra ställen att åka skidor på i Nya Zeeland.
Flygbiljetter
Det två stora internationella flygplatserna är Auckland på nordön och Christchurch på sydön. Det går även att flyga inom landet.
Var ute i god tid med att boka biljetter och ta dig tid att kolla biljetter för att få de mest prisvärda. En flygning med flera byten tar cirka 30 timmar.
Generellt kan man väl säga att dela upp resan och boka separata flyg gör att det blir billigare. Problemet då är att om första flyget är försenat finns inget som garanterar dig en ersättning för de följande missade flighterna.
Läs vår stora guide till att hitta billiga flygbiljetter här >>
Om du gör det med god tidsmarginal och tar några dagar på varje mellanlandning som en minisemester är du troligtvis på den säkra sidan. Då ta det förstås längre tid.
Till exempel att hitta ett lågprisflyg till Bangkok eller Singapore från Sverige och sedan boka ett separat flyg därifrån kan spara tusenlappar. Du kan behöva byta flygplats eller till och med stad. Men som sagt – det går ju att ta en minisemester under stoppen.
Var försiktig med flygbokar-sajter. Det finns många skumma där ute. Du kommer hitta många mellanhänder. Ta noga reda på vem det är som du gör själva betalningen till. Läs på om dem och läs recensioner, kolla om de har en kundtjänst du kan ringa och så vidare.
Att söka efter olika flygbiljetter gör du enklast på Momondo. Jag använder alltid Momondo. Momondo är helt gratis och är enbart en sökmotor som visar var biljetter finns och hur mycket de kostar. Du betalar aldrig några pengar till Momondo. Samma gäller till exempel flygresor.se och Skyscanner.
De här sökmotorerna skickar dig sedan vidare till de som faktiskt säljer biljetterna.
Hittar du ett billigt flyg som nästan låter för bra för att vara sant. Kolla upp vilken sajt det är som satt ihop resan. Gör en sökning på deras namn och se vad andra skrivit om dem. Har de bra omdöme och recensioner? Gör sedan din egen bedömning.
Jämför alltid vad det kostar att köpa direkt av flygbolaget på deras egen sajt. Ibland kan man ha tur och hitta det billigare.
Att ha koll på allt sådant här är nyckeln till din trygghet.
Bussar
Om du inte väljer att köpa eller hyra bil finns det flera företag som kör bussturer runtom i landet.
Kiwi Experience
Här möter du backpackers från världens alla hörn. Välj om du vill åka med på hela resan eller hoppa av vid ditt utvalda ställe. www.kiwiexperience.co.nz
Intercity
Mer som en linjebuss för att ta dig från punkt a till punkt b. Du kan välja på olika busspass. Flexipass där du laddar på hur många timmar du vill ha. Travelpass: Bestäm var du vill åka eller åk med i en förplanerad resa. www.intercity.co.nz
Stray
Köp ett ”hop-on-hop-of-pass” eller ett ”all inclusive stray journey tour.” www.straytravel.com
Färjan mellan Nordön och Sydön
Det finns två färjebolag som åker mellan nordön och sydön. Färjorna går mellan Wellington och Picton och det går bra att ta med sig bil. Du måste betala för varje enskild passagerare och fordon.
Färjebolagen är:
Interislander: https://www.interislander.co.nz/
Bluebridge: https://www.bluebridge.co.nz/
Klicka in på deras sidor för att se tidtabeller, priser och bokning. De är ungefär lika i pris och har olika avgångstider. Båtbiljetterna tar slut snabbt och det kan ofta vara fullt så boka i tid.
Boende
Det finns mängder av hostels i Nya Zeeland. Landet är som sagt vana vid backpackers och turister. Ett tips är att ladda ner appen Hostelworld eller Hostelbookers där kan du söka på boende, läsa rekommendationer och även boka.
Couchsurfing är ett annat alternativ. Det finns många trevliga kiwis (Nya Zeeländare kallas så) som låter dig komma hem till just dem.
Tips när du bokar hostel är att boka ett där det ingår frukost – ”save som money”.
Mina guldkorn när det kommer till hostels och några som du borde bo på bara för upplevelsen:
- ”Antlantis” som ligger i Picton. Ett hostel som känns som hemma. Oerhört mysigt inrett och med rätt sorts stämning.
- ”Albatross” som ligger i Kaikora. Mysigt och hemtrevligt och trivs av ett par som själva varit backpackers. Slappna av i de sköna sofforna eller i trädgårdens hängmatta.
Om du inte reser budget finns förstås flera bra hotell och kedjor att spana in. En sökning på nätet och du hittar lätt.
Campa
Att campa i Nya zeeland är riktigt härligt och du kommer nära naturen.
Var får jag campa?
Det fungerar inte riktigt som i Sverige. Nya Zeeland har ingen allemansrätt som vi har. Department of conservation (DoC) som är Nya Zeelands naturvårdsverk har mer än 200 olika vildmarkscampingar runtom i landet som de sköter om.
Du hittar dem alla via en sökfunktion och karta på deras hemsida: http://www.doc.govt.nz/campsites
De har olika campingar. De har allt från väldigt ”Basic camping” där du tar vatten från sjön eller bäcken till campingar där det finns varmvattendusch och vattentoalett.
På alla campingplatser betalar du kontant i en låda så se till att ha jämna pengar. Du får en lapp att sätta på ditt tält som bevis att du har betalat. Tidigt varje morgon kommer en kontrollant. Om du inte har betalat så blir det böter.
Ladda också ner appen Campermate där du kan hitta både DoC-campingar och gratis campingar.
Det finns också så kallade Holiday Parks, vanliga campingar med reception och faciliteter. Där kan du campa med tält, husbil eller hyra en stuga. Här finns oftast badplats, tvättstuga, kök, toaletter osv.
Mataffärer
Nya Zeeland har ett gäng välsorterade matbutiker med prisvariationer. Här nedanför har jag listat de fyra matbutiker som finns över hela landet.
New World
Countdown
Pak n save – Här hittar du den billigaste maten.
Foursquare – Dyrast. Mindre butik med litet utbud som oftast finns långt ute på landet i små samhällen där de andra större butikerna inte finns.
Annat tips
Warehouse – Här kan du hitta allt du behöver. Campingutrustning, köksutrustning, kläder, skor och mycket mer. Till billiga priser.
De händiga tipsen
Ja, vi fattar. Du vill bara vara den där spontana, frisläppta, sköna personen. MEN – ha också ordning. Det hjälper i längden.
Skaffa dig en mapp där du har alla dina viktiga papper i. Biljetter, försäkringsbevis, kopior på passet och visumet. Ha även kopior på din mail och på kompisars/föräldrars mail. Safety first!