Hoppa till innehåll

Sociologen: ”Arbete är destruktivt”

Jag ringde upp Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet för att höra hur arbete egentligen påverkar människor. Svaret var tydligt.
– Jag tror att arbetet har destruktiva konsekvenser för hur vi mår, säger han.

Roland Paulsen. Foto: Apelöga och Rob./Flickr)

Roland Paulsen. Foto: Apelöga och Rob./Flickr)

Hela vårt liv kretsar kring arbete. Från att vi föds till att vi dör. När vi växer upp går vi i skolan för att lära oss hur saker och ting fungerar och hela vår skolgång ska så småningom leda till att vi hittar ett arbete som kan försörja oss.

Sen går det mesta av vardagen ut på att må som bäst när du lämnar hemmet för jobbet på morgonen. Allt för att kunna prestera bra på arbetsplatsen så du kan tjäna dina pengar.

När vi går i pension avgörs vår tillvaro av hur mycket vi arbetade och sparade under våra verksamma år.
– Arbetet har alltid funnits som ett tvång.Till en början var det ett naturligt tvång. Vi var tvungna att arbeta för att få ihop föda och tak över huvud. Men i takt med att vi gjort oss kvitt det naturliga tvånget genom teknisk utveckling har det blivit mer och mer av ett socialt tvång att arbeta, säger Roland Paulsen, doktor i sociologi.

Det där är mycket intressant. Vi kanske egentligen inte behöver jobba så mycket alltså? Maskiner kan göra det åt oss.
– Det finns en teknikutveckling som utgör en otrolig arbetsreduktion om vi vill. Men jag tror inte teknikutvecklingen gör att vi kommer arbeta mindre. Vi kan hitta på hur många meningslösa jobb som helst om vi vill det. Det ligger i våra händer, säger Paulsen.

Roland Paulsen funderar vidare också på den politiska aspekten kring hela synsättet på arbete.
– Under senare år har vi har börjat prata om arbetets mening och vad det är för mening med allt. Men i politiken händer det inte så mycket. Där är man överens om att vi ska skapa jobb och det är meningen med allt. Vi ska ha ”rätt till den här fantastiska otroliga gemenskapen” som egentligen bara är en hierarkisk tillvaro, säger han.

Den där tillvaron, är den verkligen så mycket att ha. Roland berättar att det finns studier som visar att arbetslösa personer faktiskt i vissa fall mår bättre än folk som jobbar.
– Det är lätt att säga att arbetslösa mår sämre. Det beror på att vi konstruerat systemet så. Vi straffar de arbetslösa och försvårar deras liv med olika saker.

Att vi skulle må bättre av att arbeta mindre blir också tydligt om man ser till en undersökning från Karolinska institutet. Roland Paulsen berättar att den visar att när vi går i pension förbättras våra hälsotal motsvarande en föryngring på 10 år.

Det är skräcksiffror. Men trots det så händer det – som sagt – inte så mycket politiskt. Roland Paulsen tycker det saknas politiker som vill försöka motarbeta arbetssamhället.
– Det är konstigt att det inte sker något på ett individuellt och kollektivt plan för att dra sig ur det.

När han får höra om personer som sätter sig upp mot arbetssamhället drar från systemet blir han positivt inställd.
– Det är friskt vågat. Det är bra därför att man kommer få en frihetskänsla. En känsla av hur livet skulle kunna vara. Sen tror ju jag att något vis att arbetssamhället kommer ikapp om du inte har ett otroligt startkapital. Men i den processen kommer man bli ännu mer medveten om hur arbetssamhället fungerar.

 

Roland Paulsen är författare och doktor i sociologi. 2010 gav han ut boken Arbetssamhället som ifrågasätter synen på arbete i relation till det minskade behovet av arbete i samband med den tekniska utvecklingen. I februari 2015 utkom han också med boken Vi bara lyder (Läs mer) som kort kan sammanfattas som en personlig uppgörelse med hela idén om lönearbetets nödvändighet.

7 kommentarer till “Sociologen: ”Arbete är destruktivt””

  1. Frågan är väl egentligen om vi verkligen behöver arbeta så mycket! – vilket vi inte skulle behöva om vi ”effektiviserade” ordentligt. Så varför jobbar/slavar vi så mycket? Jo, enbart för att underhålla ett föråldrat system, dvs hålla ett samhällssystem som just nu raseras långsamt, långsamt under armarna ett tag till… I stället för att diskutera den viktiga frågan ”varför jobbar vi så mycket när vi inte skulle behöva det?”, så fortsätter vi fokusera på att vi ska jobba MER..!
    Om vi ändrade på dagens föråldrade system, så skulle vi nog inte behöva arbeta mycket mer än några timmar i… månaden(!). Va, vad sa jag nu? Är det sant? Ja, givetvis. Men visst kräver det stora, positiva, förändringar av vårt nuvarande slav- och skuldsystem!
    Tips: Läs gärna någon av Roland Paulsens utmärkta böcker (”Arbetssamhället” och ”Vi bara lyder”). Eller varför inte se den bästa(!) dokumentären som hittills gjorts: ”Zeitgeist Moving Forward” (2 h och 41 min på Youtube, textad på över 40 språk).

  2. Jag jobbar inte. Efter drygt fyra år i kö på af och med ett samhälle som tydligen inte behöver mina skills så lade jag ner, hoppade av och har aldrig varit lyckligare.
    Att jobba heltid och vara med i gemenskapen är en väl fint iofs men att stötas och blötas med folk man inte gillar (t ex energitjuvar, gapskriksskrattare) ger inte mig mervärde i livet. LUGN, frihet och tystnad är mina ledord. Pengar finns och räcker till alla!

    1. Nej, pengar finns inte för alla. ”Pengar” finns för att människor arbetar och skapar värde för andra. Om ingen valde att arbeta skulle heller inte ”pengar” finnas i någon meningsfull betydelse.

      1. Världen är inte svartvit. Givetvis måste ett visst arbete utföras, men inte alls i den utsträckning som många politiker försöker utmåla. Vi borde istället fokusera på fördelningen av resurser, som tenderar att bli allt mer snedfördelat. Man tjänar pengar på att äga pengar, och klyftorna ökar. Det är inte ett konstruktivt arbete. Allt bör inte mätas i pengar, utan i livskvalitet. Det blir allt mer absurt, när vissa politiker säger att fler måste arbeta efter nuvarande pension, trots att mer än 400000 personer går arbetslösa. Av dessa kan ca 15% ges arbete via utlysta jobb. Vad händer med övriga 85%? Jo, dom behövs för att hålla lönen uppe för de som yrkesarbetar, som är en snabbt minskande skara. Ända tills vi inser hur tokigt detta är.

  3. ” Vi kanske egentligen inte behöver jobba så mycket alltså? Maskiner kan göra det åt oss.”
    Men om det inte finns några tillverkare ingenjörer/maskinkonstruktörer som vill lägga någon energi på att uppfinna/tillverka dessa maskiner?
    Som busschaufför vill jag max köra två turer om dagen, det får räcka. Lönen den ska naturligtvis vara minst lika stor som den jag har idag när jag arbetar 8 timmar/dagen.

  4. Hej!

    Vilken undersökning från Karolinska institutet berättar att när vi går pension förbättras våra hälsotal motsvarande en föryngring på 10 år? Källa? Vore intressant att läsa.

    Bästa hälsningar!

  5. Om alla valde att inte arbeta är det uppenbart att detta skulle leda till ett gigantiskt lidande för alla i samhället. Att de som arbetar offrar av sig själva för att skapa värde för andre är inte direkt någon nyhet. Rolands uppfattning påvisar att olika aktörer i samhället har incitament att vara ”free-riders” – att utnyttja andras värdeskapande utan att tillföra något själva. Enligt mig understryker detta orättvisan med en för stor omfördelningspolitik.

    Vidare säger herr Paulsen såhär:
    ”Det är lätt att säga att arbetslösa mår sämre. Det beror på att vi konstruerat systemet så. Vi straffar de arbetslösa och försvårar deras liv med olika saker.”
    Detta är en väldigt lustig tolkning, sanningen är raka motsatsen. Vi ger arbetslösa pengar till mat, boende och till viss del nöjen. Dessa pengar har vi tagit frivilligt/ofrivilligt från andra människor i samhället som faktiskt arbetar. Att tilldela arbetslösa resurser är uppenbart motsatsen till att försvåra deras liv. Deras liv hade varit bra mycket svårare om de fick klara sig på egen hand utan andras pengar. Även om vi tog bort alla bidrag till arbetslösa hade vi ändå inte definitionsmässigt försvårat deras liv, då hade vi helt enkelt varit neutrala.
    (… Neutrala och osympatiska bör tilläggas. Men ändock neutrala.)

Kommentarer är stängda.