Hoppa till innehåll

Sighisoara – en vacker och mysig avstickare i Transylvanien

När vi var klara med Sibiu (Läs här>>) styrde vi kosan norröver – mot Sighisoara.

Samhället som har ett litet citadell (bebyggelse innan för ringmur) uppe på kullen och känt för att vara platsen där ”Greve Vlad Dracul” (Dracula) en gång i tiden föddes. Historiker tvistar dock fortfarande om detta är sant. Mer om Vlad Draculs historia blir det i kommande inlägg.

Sighisoara

Vi behövde bara vänta i ungefär 15 minuter innan vi blev upplockade.

Förstås liftade vi till Sighisoara. Efter bara cirka 15 minuter vid en rondell i utkanten av Sibiu stannade en stor lastbil med stort släp. Trevlige Marius tog oss halvvägs – till samhället Medias. Därifrån blev det ner-cabbad BMW i 180 blås (huvaligen) med ett rumänskt par. De släppte av oss innanför Sighisoaras ringmur – ett ögonkast från vårt boende, perfekt!

Sighisoara-20

En av de små gatorna i Sighisoara.

Sighisoara-9

Det lilla centrumet innanför ringmuren med sina kyrkor och vakttorn är litet. Vi ska åka vidare redan nästa dag och ägnar eftermiddagen åt att se Sighisoara. Det räcker gott och väl.

Sighisoara-5

En skylt på ett av husen säger att det var här den blivande Greve Vlad Dracul föddes (Dracula). Om det är sant tvistar fortfarande historiker om. I kommande inlägg kommer jag reda ut myten och historien om Dracula.

Sighisoara-4

Huset där Greve Vlad Draculs sägs vara född är idag en restaurang men själva rummet har blivit en turistattraktion för 5 Leu (10 kronor). Vi valde att inte gå in.

Sighisoara-8

Romersk-katolska kyrkan i Sighisoara.

Sighisoara-2

Torget Piata Cetatii.

Sighisoara-19

Torget Piata Cetatii.

Sighisoara-18

Torget Piata Cetatii.

Vi slår oss ner vid ett bord på en av restaurangerna på det lilla mysiga torget Piata Cetatii. Potatissoppa med fläsk för 11 Leu (22 kronor) smakar gott. Det är sol och blå himmel och turister kommer och går över torget. Här blir vi sittandes och bara njuter av sommaren och känslan av medeltiden.

Precis som flera av de andra medeltida städerna i Rumänien byggdes även Sighisoara av tyska saxerna. Citadellet byggdes under 1100-talet. Idag är flera av byggnaderna här vanliga bostadshus.

Det vackra klocktornet

Sighisoara-15

Klocktornet.

Det största och mest anmärkningsvärda tornet i Sighisoara är det 64 meter höga klocktornet. Känt för sina små dockor som på den gamla goda tiden visade sig när klockan slog helslag. Idag är den konstruktionen inte i bruk även om klockan fortfarande slår sina slag. Tornets äldsta delar har anor från sent 1200-tal.

Jag kan inte låta bli att förundras över ålder. Det känns på något vis helt overkligt att de här byggnaderna har stått här så länge. Det pirrar i mig.

Sighisoara-6

Påväg upp i klocktornet.

Sighisoara-7

En del av utsikten från klocktornet.

Klocktornet är idag ett historiskt museum med flera häftiga bevarade medeltida verktyg, hushållsattiraljer, klädnader och andra pryttlar. 15 Leu (cirka 30 kronor) per person kostar det att gå in och i inträdet ingår även ett besök högst upp i tornet med vacker utsikt över nejden.

Sighisoara-10

Promenad längs ringmuren mot ett av vakttornen.

Sighisoara-17

Valvgången under klocktornet in till citadellet i Sighisoara.

Sighisoara-14

Ett av vakttornen i ringmuren.

Sighisoara-13

Kyrkan ”Biserica din Deal” som om jag förstått det rätt översätts till ”kyrkan på kullen”.

Sighisoara-3

En vacker dörr. Det finns det många av här kan jag lova.

Sighisoara-11 Sighisoara-12

Sighisoara är verkligen vackert. Det hänger små blommor utanför fönstren och alla hus går i olika färger och nyanser. I varje gränd och hörn finns mysiga restauranger och små butiker.

Sighisoara-21

Ingången till vårt boende ”Casa Legenda”.

Ett stort plus för vår korta vistelse i Sighisoara var vårt boende. I en av gränderna innanför ringmuren ligger det, Casa Legenda. Bara ett fåtal rum och mysigt inrett. Jag kan inte ens stå upprätt längst in i vårt rum på grund av snedtak – men det är bara charmigt. Robusta sängar med sköna madrasser (något vi definitivt inte varit bortskämda med i ”hård-sängade” Asien).

Resan genom Rumänien fortsätter. Nästa stopp: Brasov – Missa inte det!