Hoppa till innehåll

Full insyn i vår ekonomi – Rapport med alla summor

Idag öppnar jag upp fullständigt. Idag redovisar jag min exakta ekonomiska situation. Dollar för dollar, öre för öre. Inkomster både från de anställningar jag haft här i Nya Zeeland och hur mycket jag tjänar i mitt eget företag som frilansande skribent och fotograf.

Jag har tidigare skrivit om vår ekonomi under livet i Thailand. Det kan du läsa här >>

Ni som följt Ett annat liv vet att jag och Leanne haft tre olika jobb här i Nya Zeeland. Först jobbade vi på en mjölkgård och sedan var vi på en bärodling innan vi tillslut stannade i fyra månader på campingen vid Hot Water Beach från september till början på januari.

Sedan början januari är vi på resande fot och har redan varit med om flera underbara upplevelser. Det är nu vi njuter och spenderar de pengar vi sparat ihop.

LÄS MER: Working Holiday-visum i Nya Zeeland – Så fungerar det >>

Vi i vår campervan framför Mount Cook.

Hur mycket sparade vi ihop när vi jobbade?

Mellan oss båda hade vi drygt 13 000 Nya Zeeländska dollar (Cirka 81 000 Svenska kornor) på banken då vi lämnade våra jobb på campingen den 4:e januari 2019. Då hade vi redan bokat och betalat för färjan till sydön som kostade 198 NZD (Cirka 1 200 kronor). Vi hade också betalat för kanotfärden på Whanganui River som kostade oss 590 NZD (Cirka 3 700 kronor). Vi hade också redan bokat och betalat vår paddling i Abel Tasman som kostade 480 dollar (cirka 3 000 kronor) för oss båda. Vi hade också redan köpt biljetter till Tamaki Maori Village för 260 dollar (Drygt 1 600 kronor).

När vi jobbade på campingen tjänade vi Nya Zeelands lagstadgade minimilön på 16,50 dollar per timme plus 8% semesterersättning. Vi valde att jobba sex dagar i veckan och jobbade 6-7 timmar per dag. Vi jobbade på campingen från den 31 augusti till den 3 januari. Förutom vår lediga dag en gång per vecka hade vi också små mini-semestrar under tiden där vi var lediga några dagar i sträck. Vi kunde båda två tillsammans SPARA cirka 1 000 Nya Zeeländska dollar per vecka. (Drygt 6000 svenska kronor). Denna summa är alltså efter utgifter.

Här är ett dokument att öppna med EXAKTA summor på intjänade pengar >>

Silly selfie i våra jobbtröjor.

Våra utgifter under tiden vi jobbade på campingen:

Mat: Cirka 150 dollar per vecka för oss båda.
Hyra:
 60 dollar per vecka för oss båda. Vi bodde på campingen i ett litet rum med en säng och eluttag. Vi hade fri tillgång till campingens kök, toalett och duschar.

De 1 000 dollar vi kunde spara var också efter att vi betalat för bensin och övriga små utgifter och nöjen. Bensin var inte jättemycket per vecka eftersom vi jobbade 6 dagar i veckan och inte behövde köra till jobbet.

I slutändan blev det som redovisat ovan en total reskassa på drygt 13 000 NZD. Jag har tyvärr inte noterat den exakta summan, men det var just över 13 000.

Något av det vi ätit. Till vänster stekt kött med grönsaker och dressing. Till höger: Ugnsbakade filodegs-knyten toppade med basilika-pesto, halloumi och riven zucchini. Serverat med en tomat och avokado-sallad.

Levde vi ”fattigt” och bara åt nudlar under tiden?

Nej, absolut inte! Vi gick på bio (Bohemian Rhapsody – sååå bra!), vi åt på restaurang, vi beställde hämtmat och vi fikade goda kakor och lyxiga shakes från ett café och köpte glass titt som tätt. Vi köpte till och med dyra biljetter till Mumford and Sons konsert i Auckland.

Vi spenderade för båda oss drygt 150 dollar (Cirka 1000 SEK) per vecka på enbart mat. Vi åt gott och hälsosamt och ibland riktigt lyxigt. Våra måltider bestod av mycket grönt och färsk mat. Vi har INTE köpt nudlar, frysmat, burkmat eller pulvermat. Vi har köpt färska råvaror och tillagat allt själva. För att ge en bild av hur vi levt är här ett urval av vad vi ätit och druckit:

  • Lasagne (både med kött och vegetarisk)
  • Kyckling i curry med ris (Recept från Thailand)
  • Pasta med basilika-pesto, svamp och zucchini
  • Ost och bacon-paj med skivad zucchini och rivna morötter (ibland helt vegetarisk)
  • Svamp-stroganoff gjord på Portabello-svamp
  • Ugnsbakade filodegs-knyten med basilika-pesto och halloumi.
  • Fläskkarré / kotletter / andra köttbitar stekta, serverade med sallad.
  • Köttbullar (svenskt recept såklart!) och potatismos
  • Olika sallader med ugnsbakad pumpa, ugnsbakade rödbetor, solrosfrön, nötter, tomat, spenat och dressing i form av olivolja och balsamvinäger.
  • Hemmagjord pizza
  • Cottage pie (Leannes engelska recept)
  • Ugnsbakad fisk med grönsaker
  • Fisk i olika former med grönsaker, potatis eller ris
  • ”Tofu Stir-fry” – Tofu stekt med olika grönsaker och ostronsås. Serverat med ris.
  • Flingor, müsli, havregrynsgröt till frukost (oftast)
  • Pannkakor till frukost (då och då)
  • Bacon, äggröra, tomat, champinjoner till frukost (ibland)
  • Vi åt också mängder med frukt som till exempel kiwi, banan, apelsin och äpple.
  • Vi älskar choklad, så det var ett givet inköp varje vecka
  • Då och då köpte vi även en flaska vin

Hur mycket tjänar jag i mitt eget företag?

Ni som följt Ett annat liv vet att jag driver ett eget företag. Jag är frilansande skribent och skriver texter, tar bilder och gör videos. Jag har företaget Momondo som en av mina långtgående uppdragsgivare och i övrigt säljer jag ibland reportage och intervjuer till olika svenska tidningar. Mitt företag drar inte in storkovan, det är en liten extra inkomst jag har vid sidan av.

LÄS MER – Patrik: Så är det att vara digital nomad >>

Jag driver eget företag som frilansande skribent, ett företag jag kan sköta helt från min dator. Foto: Lovisa Enlund

Här kommer de hårda siffrorna. 2018 drog jag före skatt in 56 349,62 svenska kronor i mitt företag. Jag jobbar inte så hårt med mitt företag utan det är en liten grej jag har vid sidan av. Det är inget jag kan leva av i nuläget. 2018 har jag dessutom investerat i en hel drös med ny utrustning. Jag köpte en drönare och en helt ny kamera, en Canon 80D. Jag har köpt minneskort, bärbara hårddiskar, kamerastativ, GoPro-tillbehör och lite annat smått och gott för att göra min kamera- och videoutrustning komplett. Jag har dessutom olika fasta avgifter i företaget som att betala för internet och olika webbhotell med mera.

Totalt hade jag under 2018 utgifter på 47 676,57 svenska kronor. Över hälften av dessa utgifter är ny utrustning.

För er som kan er matematik ger mig detta en total vinst på 8 673,05 svenska kronor för året 2018. Denna summa har jag dessutom betalat svensk skatt för. Vad den totala skatten blir i slutändan kommer stå klart när deklarationen är färdig.

Vad har vi för budget under vår roadtrip?

Vi har två budgetar. En för att äta, bo och betala bensin. Och en för aktiviteter.

För mat, boende och bensin satte vi en ungefärlig budget per vecka på 420 Nya Zeeländska dollar för oss båda. Vi övernattar oftast på så kallade ”freedom campings” som är gratis och har enkla toaletter. Varannan eller var tredje dag tar vi in på en camping / holiday park. Det kostar oftast runt 40-45 dollar för två personer per natt.

När vi lämnade våra jobb för att åka på roadtrip hade vi ingen aning om hur länge vi skulle vara på resande fot. Vi räknade i budgeten på cirka 16 veckor. 420 dollar per vecka blir totalt 6 720 dollar för oss båda (Drygt 42 000 svenska kronor).

LÄS MER: Resa och jobba i Nya Zeeland – Stor guide med allt du behöver veta >>

Livet i en van på roadtrip är bra härligt.

Hittills har vi lyckats hålla den budgeten hyfsat bra. Vi äter fortfarande hälsosamt och nyttigt och köper INTE burkmat, påsmat eller pulvermat. Vi köper färsk mat och färska grönsaker. Vi är lite mer begränsade då vi inte har en ugn i bilen, men vi har två gasbrännare och kastrull, stekpanna och allt vi behöver för att kunna laga bra mat.

Alla aktiviteter vi gör under vår resa har vi separerat till en aktivitets-budget. Vi hade 13 000 dollar totalt. Mat och bensin och campingar budgeterade vi alltså till 6 720 dollar. Det gav oss alltså 6 280 dollar kvar.

Vi satte också av 1 500 dollar till flygbiljetter hem.

För aktiviteter återstår då 4 780 dollar. (Cirka 30 000 svenska kronor). Den budgeten har egentligen inga gränser. De pengarna som är där kan vi använda vartenda öre av. Det är därför vi är här, för att uppleva Nya Zeeland och göra allt vi vill göra.

Vandringen vi gjorde på Franz Josef glaciär är den dyraste aktivitet vi gjort. 998 dollar för två personer!

Vad har aktiviteter kostat oss?

Här nedan listar jag våra exakta utgifter för aktiviteter som vi har bokat. Som exempel olika turer med hyra av utrustning eller guide. Vi har också gjort många vandringar och besök till vattenfall eller utkiksplatser och annat som är helt gratis. Det står inte med här.

Majoriteten av de aktiviteter vi har gjort har vi betalat för.

Tack vare den här bloggen har vi erbjudits rabatt på vissa aktiviteter i utbyte mot att företaget syns här på bloggen och på Ett annat livs Facebook och Instagram. Vissa företag har gett oss rabatt och några har gett oss aktiviteter gratis.

Detta har alltså inte kostat oss något i pengar. Men det är på sätt och vis inte gratis då vi lagt ner tid och energi på att göra professionella videos, ta bra bilder och redigera dem samt skriva alla inlägg och hålla kontakten med företagen. Det är tid och energi som är värt något. Dessa gratis aktiviteter är också resultatet av att jag investerat pengar i kamerautrustning, videoutrustning och GoPro-tillbehör för att kunna göra dessa videos och erbjuda företag professionella foton. Den exakta ekonomin i detta är ju svår att redovisa då gratis aktiviteter också är ett resultat av flera år av bloggande och videoskapande och uppbyggnad av följare och målgrupp.

Också att notera: I Nya Zeeland finns sajten Bookme som vid vissa speciella dagar har erbjudanden för aktiviteter runt om i landet. Vem som helst kan använda Bookme. Vi kollar alltid där när vi ska boka en aktivitet. Ibland är det upp till 50% rabatt för att de vill fylla upp platserna. I de fall där vi bokat via Bookme med rabatt har jag noterat det i listan nedan.

Leanne under vår kajaktur i Kaikoura.

Alla aktiviteter som vi betalat själva samt samarbeten med bloggen med rabatter eller gratis aktiviteter står med på listan nedan.

Detta kommer till en total kostnad av 5 634 dollar. Och vi är inte riktigt i slutet av vår roadtrip ännu. Men då är ju aktivitetsbudgeten (som jag nämnde ovan) på  4 780 dollar redan spräckt tänker du? Helt korrekt räknat. Men så är inte fallet.

Här är förklaringen: Som jag nämnde i inledningen av detta inlägg, några av dessa aktiviteter var redan bokade och betalda innan vi lämnade våra jobb. De ligger alltså därför utanför aktivitetsbudgeten (eftersom de redan var betalda när vi satte budgeten).

Dessutom: Jag, Patrik, fyllde år i september och fick födelsedagspengar av min familj som jag använt till några av de aktiviter som jag gjorde utan Leanne.

Jag tror jag i denna text fått rätt på alla siffror och fått med allt som jag kan komma på. Men kanske har du ändå frågor eller funderingar? Tveka inte att kommentera här så svarar jag utifrån bästa förmåga.

Vill du också leva ”ett annat liv”? Här är en text med inspiration och tips på vilka olika jobb och branscher där det är lätt att få jobb om du är på resande fot.