54 procent kan inte ta paus på jobbet.
47 procent kan inte koppla av tankar på jobbet på fritiden (minst en gång/vecka).
36 procent har svårt att sova (minst en gång per vecka).
Känner du igen dig?
Hela tiden kommer dessa nya typer av siffror som bevisar för mig själv att jag tagit rätt beslut. Jag lämnade jobbet och Sverige. Jag vill inte ha de här problemen. Istället så simmar jag med fiskar eller dyker med mantor eller besöker matmarknader.
De här siffrorna ovan presenterade Göran Kecklund som är professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet. Han presenterade de i samband med att Arbetsmiljöverket kom ut med sin rapport ”Nya sätt att organisera arbete – betydelsen för arbetsmiljö och hälsa”.
I den rapporten presenteras mycket annan intressant information. Bland annat har forskarna kommit fram till att ”Sjukskrivningarna på den svenska arbetsmarknaden ökat stadigt och markant. Ökningen är störst när det gäller sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa och stressrelaterade symptom. Bara under åren 2012–2014 ökade antalet sjukskrivningar till följd av stress med över 70 procent. Störst risk för sjukskrivning löper kvinnor i kvinnodominerade branscher. Stressrelaterade sjukskrivningar är vanligast inom välfärdssektorns kontaktyrken – i vård, omsorg och skola”.
Har ni precis som jag satt kaffet i halsen? På två år, mellan 2012 och 2014, ökade alltså antalet sjukskrivningar på grund av stress MED ÖVER 70 PROCENT! Förstår ni vidden av dessa siffror. Det är helt sjukt höga siffror.
I höstas, i september, skrev jag om att vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka (Läs mer). I en film från Arbetsmiljöverket som jag skriver om kom många viktiga citat.
– 32 000 per år blir sjukskrivna med diagnoser som tyder på utbrändhet, säger docenten och stressforskaren Aleksander Perski.
Det är nya tider nu, där vi har jobbet med oss hem och överallt. På bussen, på promenaden, i soffan, vid spisen. Detta på grund av smartphones, paddor och telefoner. Idag använder halva jordens befolkning internet. Vi skickar 150 miljarder mail och 82 miljarder textmeddelanden varje dag.
I SVT:s ”Vetenskapens Värld” rapporteras det att forskningen kring det enorma informationsflödet som når oss varje dag bara är i sin linda, frågan är hur vi ska hantera det ständigt växande flödet.
Att det påverkar oss och gör oss stressade står klart. Jag har bevisat för mig själv att det är möjligt att leva ’ett annat liv’. Om jag bara får en person till att leva ett hälsosammare liv utan stress är jag nöjd.
Vi måste ut ur det här systemet. Arbete är inte allt. Jobbet är inte vårt liv. Hur kan det vara så svårt för så många att förstå?
Det är inte bara det att människor blir sjuka. Det kostar dessutom samhället flera miljarder varje år. Skattepengar som hade kunnat gå till annat. En statlig utredning presenterades i mars i år 2018. Siffrorna som presenterades var dock från 2001. Totalt bedömdes psykiska sjukdomar kosta 8,4 miljarder i sjukpenning 2001. Det här var alltså 2001. Vi kan ju bara gissa vilka summor det ligger på idag.
Läs själv här: http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2018/01/SOU-2018_24-webb.pdf
Nej hörrni, nu måste vi tänka om. Hur lever du ditt liv? Måste du jobba så mycket som du gör? Kanske kan du jobba halvtid? Eller starta eget företag och själv bestämma över din tid?
Jag har min egen personliga lösning. Det är att resa runt världen och inte ha ett arbete som stressar mig. Jag lär mig nya saker, träffar nya människor och utvecklas som människa. Utan stress, press och krav.
LÄS MER OCH BLI INSPIRERAD:
- Charlotte fick utslag på grund av stress – nu reser hon på heltid >>
- Claes slutade jobba – är lyckligare än någonsin >>
- Resa blev Helens medicin när läkarna inte kunde göra något >>
- Markus har 269 lediga dagar om året >>
- Sanne höll på att stressa sig till döds – flyttade till Filippinerna >>
- Patrik: ”Så är det att vara Digital Nomad” >>
- Patrik: ”Så finansierar jag mitt resande liv” >>
- Robin vill vara fri: ”Arbetsplatsen är där det finns wifi” >>
Hur tänker du och ni andra som har valt ett alternativt liv kring saker som: skjukdom och inkomstbortfall, och pensionen som påverkas av att gå ner i arbetstid?
Jag är inte kritisk bara nyfiken eftersom jag själv står inför ett avgörande val.
Pingback: Charlotte fick utslag på grund av stress – nu reser hon på heltid
Kommentarer är stängda.