Hoppa till innehåll

Så finansierar jag mitt resande liv

Jag får ofta frågan hur jag kan resa så mycket. Hur har jag råd? Hur finansierar jag det? Och jag läser ofta folk som kommenterar: ”Om jag bara hade haft pengar hade jag rest jämt”.

Nu ska jag ge dig lösningen på hur ett liv på resande fot finansieras. Det är ingen hemlighet. Det finns tre delar som är grundstenarna: ”Jobba”, ”Spara” och ”Bo gratis”. Läs om de tre nedan.

 

1. Jobba där du är

Att resa kostar pengar. Pengar måste oftast förtjänas. Men det innebär inte att en behöver slita på samma ställe hela livet och ha 4-5 veckors semester per år. Här nedan listar jag jobben som finns överallt i världen. Och säg nu inte ”men jag har ingen erfarenhet inom det”. Erfarenhet kan du skaffa sig. Och det behöver inte kosta ett öre – det går att jobba av utbildningar. Och det bästa när du reser – gillar du inte ditt jobb kan du bara lämna och hitta ett nytt.

Du kanske inte alltid kan spara stora summor pengar. Men det räcker för att betala för mat och boende (om du nu inte bor gratis – som jag skriver om nedan). Och det är väl allt du behöver? Du är ju där för upplevelsen.

Det är bara din fantasi som sätter gränser. Här nedan listar jag bara några av alla jobb som går att få när du reser.

dykning

Jobba med dykning
Det går att få dykutbildning helt gratis och sedan jobb enkelt. På många platser kan du gå ett lärlingsprogram, ett så kallat ”Internship”. Du får utbildning gratis mot att du jobbar under utbildningen. Visst, många sådana här internships innebär mycket jobb, kanske mer än vad utbildningen är värd och du får göra en hel del ”skitsaker”. Men kom ihåg – du är trots allt på en dykbåt – inte så illa ändå.

När du väl är utbildad kan du jobba som undervattensfotograf, guide eller instruktör. Vill du lämna turistdelen av dykningen finns mängder med andra typ av dykjobb med inriktning på bevarandearbete, miljö och att rädda djur.

Och säg inte att du är för gammal för dykbranschen. Jag har mött instruktörer och folk som äger dykskolor som är i 50-60-årsåldern.

Foto: Amanda Sundin

Foto: Amanda Sundin

Skidåkning
Samma som med dykning, lägg ner lite tid och du kan hitta arbetsplatser som betalar din kurs för att bli skidlärare och sedan ger dig jobb. Vill du inte jobba som skidlärare finns mängder av andra jobb i skidbacken; liftskötare, uthyrning, shop, aktivitetsansvarig etc. Och platser att jobba på är oändligt.

Restaurang/Café/Bartender
Klassiskt. Över hela världen kommer folk alltid behöva äta och dricka. Restauranger, caféer och barer kommer alltså alltid behöva anställa folk. Visst det är slitigt men kan vara riktigt roligt också. Och gillar du inte jobbet, chefen eller kollegorna. Byt stad och hitta ett nytt jobb. Med rätt timing, kontakter och att du kan prata för dig själv kan du få jobb på många ställen utan erfarenhet.

Foodtruck / Rullande café
Bygg eller köp din egen foodtruck eller café och åk runt och sälj mat och dryck. Gå en baristakurs och lär dig göra bra kaffe om du inte redan kan. Övning ger färdighet. Sen är det bara att åka.

Nya Zeeland.

Bondgård
På en gård finns tusentals saker att göra som inte alltid kräver någon erfarenhet. Mocka skit, lyfta grejer, köra bil. Tungt och slitigt, javisst. Men det går att göra under en tidsbegränsad period och i ett annat land ger det dig både härliga minnen och erfarenhet och omgivningarna är oftast fantastiskt vackra. Jag gjorde detta och fick för första gången köra grävmaskin och lastbil – en jätterolig upplevelse för mig personligen.

hastarna1

Jobba med hästar
Jobba med hästar går att göra på olika sätt. Bara jobba i stall som allt-i-allo eller jobba på ett ställe som anordnar ridturer eller i proffsbranschen med ryttare som tävlar. Erfarenhet krävs oftast. Men det kan du alltid skaffa dig. Bara fantasin sätter gränser som sagt.

Engelsklärare
Mängder med företag har språkprogram för barn i skolor i länder i till exempel Asien. Du kan enkelt bli engelsklärare i till exempel både Kina och Thailand. Anslut dig till språkföretaget, de lär upp dig med vad du behöver kunna. De föredrar ofta personer med engelska som modersmål. Men det går att få jobb om du behärskar det engelska språket bra – vilket de flesta svenskar gör utan hinder idag. Det är oftast ändå enkel engelska på basnivå som ska läras ut.

surf

Surf-lärare
Bli grym på att surfa och du kan få jobb på en surfskola. Precis som med dykning och skidåkning går det med rätt timing, lite tur och idogt letande att få utbildning gratis mot jobb. Ta dig till ett land eller plats med bra vågor. Här finns garanterat flera surfskolor. Det går även att få jobb som till exempel fotograf på surfskola. Bli duktig på att ta bilder och sedan kan du sälja till eleverna som vill  ha snygga bilder på sig själva på brädan.

kajakpaddlingen

Vildmarks- och äventyrsguide
Paddla kajak, vandra, klättra, glaciärvandring etc. Det finns mängder med jobb inom den här industrin. Skaffa dig erfarenhet genom att själv ge dig ut och bli bättre på de här sakerna. Sen är jobb bara ett par utbildningar bort.

Fallskärmshoppare / Tandemhopp
Ta hoppcertifikat till att börja med. Sedan kan du gå en kurs för att kunna göra tandemhopp. Lätt som en plätt. Finns flera saker att jobba med på ett företag som erbjuder fallskärmshoppning. De behöver folk i receptionen, folk som har säkerhetsgenomgångar, hjälper kunder på och av med selar och overaller etc.

Jobba på hostel eller hotell
Att få jobb på ett hostel är lätt. Framför allt om du vill ha gratis boende. Jobba i receptionen några timmar varje dag, städa ett par gånger i veckan, var allt-i-allo. Ibland söker hostel även personer som vill jobba heltid i receptionen en längre tid. Snacka runt, skaffa dig vänner och kontakter där du är och du kommer hitta de här jobben.

Frilansande resejournalist
Tusentals drömmer om att bli resejournalist. Kul! Det är möjligt! Men det är en tuff bransch. Först och främst måste du vara riktigt, riktigt bra för att kunna konkurrera med alla andra med samma dröm. Och du kan inte bara glida runt i världen och ha det soft. Att skriva om sin resa för att kunna sälja till ett magasin kräver noggrann planering, intervjuer och research. Men som sagt; ingenting är omöjligt. Vill du skaffa dig erfarenhet? Vi på Ett annat liv är alltid på jakt efter nya skribenter som reser i världen. Maila mig och berätta kort om dig själv, din bakgrund, mål och drömmar: patrik@ettannatliv.se

Foto: Margo Akermark/Flickr

Foto: Margo Akermark/Flickr

2. Spara / Var ekonomisk

Ska du leva på resande fot krävs såklart att du sparar. Visst man ska unna sig. Men skippa den där extra ölen eller vinglaset när du jobbar och sparar. Du får njuta senare. Laga mat själv och tillsammans med andra, om du ändå ska äta ute – ät billigt. Skriv ner alla dina utgifter, gör en budget. Då får du bra överblick på var dina pengar tar vägen. Sätt upp ett mål och spara till det – då blir det enklare.

Att generellt vara ekonomiskt smart i allt som rör din ekonomi gör att du alltid får ut mer för varje liten krona och öre.

När du ska förflytta dig kolla om det går att ta sig utan att behöva flyga. Går det en buss eller tåg? Samåk med någon. Kanske billigare att köpa en egen bil? Finns det uthyrarfirmor som behöver bilar flyttade till en annan station? Det finns flera sajter på nätet där du kan ansluta dig och få köra bilar gratis till olika destinationer tack vare just detta.

Ska du ändå flyga. Lägg ner tid på att hitta de absolut billigaste flygstolarna. Sätt ihop din resa själv. Jag har skrivit om hur man kan tänka med flyg och var man ska leta här >>

3. Bo gratis (eller riktigt billigt)

Bo gratis med hjälp av couchsurfing.com – för er som inte känner till det: Över hela världen öppnar folk sina hem för att släppa in ”couch-surfare” som behöver en soffa/madrass/säng att sova på för en eller ett par nätter. Ett fantastiskt sätt att träffa nya människor. De människorna känner såklart till stället där de bor och kan ge dig värdefulla tips som inte finns i reseguiderna eller böckerna.

Ett annat alternativ är att jobba för boende. Finns många möjligheter. När jag var i Cairns i Australien bodde jag gratis mot att jag jobbade som nattportier mellan 19 och 23 på mitt hostel. Jag tog emot och gav nycklar till personer som checkade in sent och visade dem deras rum. Oftast var det aldrig någon som checkade in sent. Så jag låg på rummet och läste, skrev eller umgicks med andra på hostelet. Rätt soft jobb för att få bo gratis.

Får du inget gratisboenden går det att bo riktigt billigt: Lägg ner tid på att leta billigt boende. Finns många billiga men ändå bra ställen med god standard att bo på om du inte vill bo på det billigaste och sunkigaste. Och som nämnt tidigare.

Följ Ett annat liv på Facebook för fler guider, tips, bilder och personliga reseupplevelser:

3 kommentarer till “Så finansierar jag mitt resande liv”

  1. Riktigt bra skrivet Patrik! Tycker du lyfter fram det väsentliga på ett enkelt och förståeligt sätt! Håller helt med om de punkterna du valt att fokusera på. Och som du säger, det finns sjukt många jobb som finns över hela världen. Vi brukar säga att om man tänker att man vill jobba med något roligt och lärorikt, varsomhelst i världen så är har du nästan oändligt med valmöjligheter. Om du däremot, begränsar dig med att säga att du vill jobba inom ett speciellt yrke på en speciell plats med en speciell lön så är valen inte lika många.

    Vill också lyfta fram att som svensk har man ofta en fördel i att vi har ryktet om att vi generellt har en bra arbetsmoral. Det vill säga dyker upp när man ska, gör det man blir tillsagd osv.

    1. ”Dessa länder”. Vilka tänker du på? Jag har inte nämnt några länder. Det här är allmänna tips. Sedan får man utgå från de länder man kommer till.

Kommentarer är stängda.