En av mina bästa resor någonsin gick till Siargao i Filippinerna. Där bodde jag på ett hostel som heter Paglaom. Ett av de häftigaste hostels jag bott på. Av en slump visar det sig att ägaren är från Sverige. Sanne Sevig (som jag kom att göra en intervju med när jag var där – läs här). Paglaom ligger ett stenkast från några av dem allra populäraste surfplatserna längs Stilla havs-kusten: ”Cloud 9” och ”Quiksilver”.
MER OM SIARGAO
DEL 1: Min resa till världens ände – i Filippinerna>>
DEL 2: En dag med båt till vackra öar i Filippinerna>>
DEL 3: På upptäcktsfärd med moped bland palmer och vattenfall>>
På Paglaom finns inga rum. Det finns två stora tak med tio våningssängar under varje tak. Det finns inga väggar, bara hängande trägardiner. Runt sängarna sitter gröna finmaskiga myggnät. Det är alltid så pass varmt här att du egentligen inte behöver rum.
När du kommer hit får du en krita som du kan använda för att skriva ditt namn på den säng du sover i – kul ju! Du får också ett skåp med tillhörande nyckel där du kan förvara dina värdesaker.
Sanne driver hela businessen med tillit. I det allmänna utrymmet finns en vattentank. Du får fritt ta vatten från den varje dag. Tar du vatten ska du notera det på ”din nota” som finns i en bok. När du sedan checkar ut betalar du en liten avgift för varje dag som du använt vatten. Sanne har också en liten shop i det allmänna utrymmet där hon säljer lite olika saker som t-shirts, oljor, öl och så vidare. Samma sak gäller där. Jag älskar konceptet. Och i och med att Sanne litar på sina besökare är det förstås ingen som kan med att luras. Alla vill vara ärliga. Och på så sätt fungerar systemet. Ett litet steg mot en bättre värld.
På Paglaom bor i princip bara unga backpackers som gillar att surfa. Precis intill ligger en surfskola som har lektioner och även hyr ut surfbrädor. Ägaren Sannes fyra hundar går fritt runt på hostelet och ser också till att inga objudna gäster kommer in. De har stenkoll på vilka som bor här. De gillar att gosa och leka.
På hostelet blir jag snabbt vänner med alla och här gör alla allting tillsammans. Det är gemensamma middagar där alla hjälper till. En annan kväll går vi och käkar på den lilla restaurangen runt hörnet som inte har något namn. Folk kallar den helt enkelt bara för ”Mamas”, några andra kallar den för ”Secret restaurant”. Här bjuds vi på fantastiskt hemlagad god mat av ”mamman” som driver stället. Det är kyckling, fisk och kött i olika utformningar. Vi slår oss ner vid plaststolar och plastbord med färgglada dukar. Så typiskt Sydostasien. Det här påminner mera om någons hem än om en restaurang. Går du förbi på vägen utanför har du ingen aning om att det här är en restaurang. Det finns ingen skylt.
En eftermiddag går vi alla på gemensam yoga och skrattar tillsammans där vi står i märkliga positioner och sträcker både den ena och den andra muskeln som vi knappt visste fanns. Det är gemenskapen som gör det. Det pratas om Paglaom-andan här. Att det är något speciellt. Och det är det onekligen. Paglaom är definitivt en av mina bästa hostelupplevelser någonsin.