Dagens inlägg kommer utan tvekan vara det viktigaste inlägget jag skriver under resan i Burma.
Jag lovade er läsare att reda ut vad landet egentligen heter. Myanmar eller Burma.
Varför råder det ens oklarhet kring namnet frågar du dig kanske nu?
Några av er har säkert stenkoll, några vet lite grann och några har ingen aning. Förhoppningvis kan denna text vara till gagn för er alla.
Jag har under resan här pratat med flera äldre burmeser och försiktigt frågat om det politiska läget och namnet. Jag har fått med mig en hel del information. Detta tillsammans med att ha läst på och sett dokumentärer har gett mig en hyfsat bra bild.
– All of us people call it Burma, Myanmar is the military name. They brainwashed young uneducated farmer boys to become soldiers and believe in it. Myanmar is just the delta region, not our country, säger en äldre man som säljer böcker i en liten butik i norra Burma som jag pratar med.
Överallt dit vi kommer i Burma under vår resa ser vi bilder av kvinnan som är symbolen för Burmas frihet – Aung San Suu Kyi. Hennes ansikte är på affischer överallt. Folket älskar henne. Fortsätt läs för att få hela bilden.
Jag ska försöka reda ut allting på ett så enkelt sätt som möjligt. Även om Burmas historia inte är det minsta enkel. Häng med nu.
För att göra det enkelt tar min text avstamp i när Burma var en koloni under Storbritannien. Thailand (som då hette Siam) och Storbritannien gick samman mot Burma i ett krig 1824 som britterna gick segrande ur två år senare. Burma var sedan en koloni under britterna ändra fram till 1948.
En man vid namn Aung San var en av de ledande personerna i självständighetskampen mot Storbritannien. Under andra världskrigets slutskede grundade han organisationen ”Anti-Fascist People’s Freedom League” som vid Burmas första allmänna val i april 1947 vann 248 av parlamentets 255 stolar. Han fick bilda regering men mördades senare samma år bara sex månader innan Burma blev faktiskt självständigt.
Burmesarna betraktar honom som sin landsfader och grundare av det moderna Burma.
1962 genomförde general Ne Win en militärkupp och tog över landet. Han grundade det nya partiet ”Myanmar socialistiska programparti” som fick status som det enda tillåtna partiet.
Ne Win och militärregimen ändrade landets namn till ”Myanmar” 1989. Något som folket var emot. Landet styrdes sedan efter sovjetiskt mönster och Burma isolerade sig från resten av världen.
Under många, många år plågades Burma av inbördeskrig mellan gerillagrupper och militärregimen. På grund av detta och ett vanstyre av regimen kom Burma att bli ett av världens minst utvecklade länder.
1988 hade folket fått nog. Över hela landet började burmesarna protestera och demonstrera för att få demokrati. Det hela började som en studentrörelse och var organiserat av studenter vid Rangoon Arts and Sciences University.
Ni minns Aung San, mannen som burmesarna betraktar som sin landsfader. Hans dotter Aung San Suu Kyi kom att bli en viktig figur i den demokratiska rörelsen. Hon skulle komma att få i princip samma status som sin far.
Hon lämnade Burma med sin mor redan som 15-åring och studerade sedan i England där hon träffade sin make och skaffade barn.
I april 1988 fick hennes mor hjärnblödning och hon åkte därför till Burma. Studenterna som inlett demonstrationer hade Aung San Suu Kyi som sin förebild just på grund av att hon är dotter till Burmas landsfader.
Flera studenter sköts ihjäl under protesterna för demokrati och Aung San Suu Kyi bestämde sig för att gå med i demonstrationerna mot regimen. Den 26 augusti höll hon ett tal utanför den stora Shwedagon Pagoda i Yangon inför en halv miljon människor och en månad senare grundades partiet ”Nationella demokratiska förbundet” (NLD) där Aung San Suu Kyi skrevs som partisekreterare.
Militärregimen lovade därefter fria val tre månader senare.
I juli 1989 omringades dock Aung San Suu Kyis hus av soldater och andra inom NLD sattes i husarrest. Några andra inom partiet sattes i fängelse.
Det utlovade valet hölls och NLD vann en extremt stor seger, 392 av 485 stolar i parlamentet. Militärregeringen kom dock med ursäkter och menade att valet inte hade gällt platserna i parlamentet.
Aung San Suu Kyi satt i husarrest fram till 1995. Hon åkte sedan in och ut i fängelse och sattes i husarrest flera gånger. Hon hölls i husarrest 15 av de 21 åren mellan 1989 och 2010.
Samtidigt växte stödet och förtroendet från folket sig allt starkare. Aung San Suu Kyi blev symbolen för frihet.
1996 skedde stora demonstrationer för frihet i landet som militären slog tillbaka hårt med flera dödsfall som följd.
Den 13 november 2010 var dagen så Aung San Suu Kyi frigavs för gott. Vid fyllnadsval till parlamentet 2012 vann hennes parti, NLD, en jordskredsseger och Aung San Suu Kyi valdes in i parlamentet.
För ett år sedan kom så äntligen det stora viktiga steget mot demokrati. Det första fria valet sedan 1990 hölls i november 2015 och NLD vann stort. Även om valet anses som fritt och ett stort steg mot demokrati så har fortfarande militären rätt att utse en fjärdedel av platserna i parlamentet och tre av de viktigaste ministerposterna i regeringen.
Aung San Suu Kyi kunde inte heller väljas till president på grund av en, av militärregimen, specialskriven del i lagen som säger att den som har barn med utländskt medborgarskap inte kan bli president. Aung San Suu Kyis barn är brittiska medborgare.
Istället valde parlamentet Htin Kyaw till president. Han är en 69-årig tidigare universitetslärare som varit vän med Aung San Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop.
Aung San Suu Kyi sa inför valet att hon är den som kommer leda landet oavsett vem som är president.
Officiellt innehar hon posterna i regeringen som utrikesminister, energiminister och utbildningsminister.
Men nu kan vi alla sluta tjafsa. Landet bör av alla kallas för Burma och ingenting annat. Väljer du att kalla det för Myanmar väljer du att stötta det namn som militärregimen valt ut. En regim som orsakat blodbad när människor stått upp för demokrati och yttrandefrihet.
Är du fortfarande inte övertygad? Innan du ens tänker nästa tanke – titta på den här dokumentären:
Källor:
http://www.burmakommitten.org
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22445283.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21726625.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/munkprotesterna-i-burma-vaxer/
https://www.youtube.com/watch?v=2Xcexd802ck
Wikipedia