Hoppa till innehåll

Stora superguiden: Så hittar du de billigaste flygen

Det här med flygbiljetter är en ju en enormt snårig djungel. För den som inte reser så ofta är det kanske inte så lätt att hålla koll på allting. Vi som skriver för Ett annat liv har tillsammans otaliga flighter och timmar uppe i luften och ska därför nu reda ut alla begrepp och hur du hittar de billigaste biljetterna till just ditt resmål. Att lägga ner lite extra tid och göra på rätt sätt kan spara tusenlappar.

Först och främst har jag själv en liten paroll som ledord: ”Att ha koll är nyckeln”.

Därför tänkte jag först reda ut hur den här branschen ser ut. Försöka ge er en karta över den snåriga djungeln. Ge er koll.

flygplan flight plane flyg flygbiljetter

Sökmotorer, mellanhänder/resebyråer och flygbolag

Sökmotorer
På ett företag som enbart är en sökmotor kan du aldrig boka några biljetter. Det är enbart en sökmotor som leder dig vidare till ett annat företag som är en mellanhand/resebyrå mellan dig och flygbolaget. Exempel på några sökmotorer är:

Momondo – Sajten jag själv alltid använder och föredrar.
Skyscanner

Kayak
Reseguiden

Det är smidigt att använda sökmotorerna för att de samlar alla mellanhänders och resebyråers erbjudanden på en plats. Istället för att du själv behöver klicka runt på typ tusen olika sidor. Men kom ihåg: Det är inte hos dessa du gör själva bokningen.

Mellanhänder/Resebyråer
Ja, kort sagt kan man väl säga att det finns lika många mellanhänder och resebyråer som det finns myror i en myrstack. Många av dem är dessutom en del av en paraplyorganisation vilket menas att de har samma ägare och vd.

Här gäller det att vara på sin vakt. Det är hos dessa du gör själva bokningen. Det är dessa företag du betalar in dina pengar till. De gör sedan själva bokningen hos flygbolagen. De sätter ihop din resa till slutmålet med hjälp av flera olika flighter hos olika flygbolag. Skulle ditt första flyg således vara försenat kan själva flygbolagen inte hjälpa dig för du inte har bokat resan med ett och samma flygbolag. Då ligger ditt hopp hos den mellanhand/resebyrå du bokat med.

Många av dessa företag har ingen kundtjänst över telefon och det kan vara si och så med hjälp om det skulle bli problem. En snabb googling på flera av dem leder snabbt till sidor där folk uttryckt sitt missnöje. Men likväl som det finns missnöjda personer så är det mängder med människor som är jättenöjda.

Sen finns det några lite större resebyråer med bra kundtjänst och rykte. Men med dem är oftast priserna lite högre.

Exemepel på några mellanhänder/resebyråer är: ReseCentrum Gruppen, Ticket, Supersavertravel, Travelstart, TravelPartner, Seat24, Budjet, MrJet, Travellink, Flygstolen.se, Flygvaruhuset.se, Bravofly, Tripsta.

Du känner säkert igen några av dem och du kommer alltid i kontakt med dem när du letar flyg på sökmotorerna.

Flygbolagen
Att boka sin resa med flygbolagen är oftast mycket dyrare än att göra det med en mellanhand/resebyrå. Men det kan alltid vara värt att jämföra det erbjudande en mellanhand satt ihop med flygbolagets eget pris för samma resa. Ibland hittar du guldkornen.

När du fått en bokningsbekräftelse från din mellanhand ska där finnas ett bokningsnummer som uppges för flygbolaget. När resan börjar närma sig ska du kunna hitta din bokning hos respektive flygbolag. Värt att kolla upp i god tid innan du tar dig till flygplatsen.

Vissa flygbolag dyker inte upp när du gör en sökning hos sökmotorer och mellanhänder. De som inte dyker upp är framför allt lågprisbolagen. Några exempel på dem är Norwegian, Ryan Air och Air Asia.

De dyker inte upp för att i deras första priser ingår inget incheckat bagage. Därför kan det vara bra att göra en separat sökning hos dem och självklart då lägga till incheckat bagage. Ska du flyga till någonstans i Asien med mellanlandningar kanske det är billigare att boka ett Ryan Air-flyg ner till en stor knutpunkt i Europa för att sedan boka med mellanhand eller annat flygbolag därifrån.

Vi ska inte göra för mycket reklam för Norwegian men sedan de införde sina direktlinjer för ett par år sedan (alltså utan stopp/mellanlandning) till Los Angeles och Bangkok från Stockholm/Köpenhamn/Oslo har de ritat om flygkartan. Värt att kolla dessa rutter för att sedan boka med andra flyg vidare.

Så hur gör jag då för att hitta de där allra billigaste flygbolagen?
Ja, nu när du har koll på alla begrepp och vet vem som gör vad blir det hela genast lite enklare.

Våra knep:

  • Var ute i god tid.
  • Rensa din historik i datorn. Din ”cache” som den kallas. Google och sökmotorerna minns vad du sökt på och om du under en längre tid kolla flygbiljetter vet dem vad du är ute efter. Söksystemen kan då i vissa fall dra nytta av detta och endast visa dyrare biljetter. Du blir förvånad då du plötsligt inte hittar den där billiga resan du såg förra veckan.
  • Att förstå exakt hur priserna och nivåerna fungerar är omöjligt. Detta är förstås flygbolagen och resebyråernas företagshemligheter. Men ett generellt tips är att kolla på samma resa varje dag under en tid. Flygen fylls upp och ibland vill bolagen bli av med dem där sista få platserna. Så har du tur kan du ibland komma över ett vrakpris.
  • Var flexibel med datum. Hos de flesta sökmotorerna går det att välja +/- några dagar åt båda håll. Det är såklart billigare att flyga mitt i veckan än under en helg. Det är färre som flyger mitt i veckan och därför pressas priserna.
  • Om du har tid och möjlighet. Låt flygningen ta tid. Boka separata flyg och stanna i en stad på vägen. Att stanna en extra dag i till exempel de stora knutpunkterna Dubai eller Singapore och ta ett flyg en eller två dagar senare kan spara dig väldigt mycket pengar.
  • Sätt dig in i hur flygrutterna går. Det finns ett antal stora knutpunkter beroende på var du ska. Pussla ihop din egen resa. Ofta går det att få ner priset.
  • Skriv ner alla priser du ser och blir lockad av, om du inte bokar direkt. Spara dem och jämför sedan nästa gång du söker. Det kan löna sig att kika runt några dagar innan du slår till. Men det gäller att vara kylig, det är ett högriskspel. Har du otur kanske den där superbilliga biljetten blivit tagen eller försvunnit ur systemet.
  • Var noga med att kolla vad som ingår så du inte måste lägga till en massa extrakostnader i slutet och plötsligt ha ett dyrare flyg än du väntat dig.
  • Om du vet att du ska resa vidare senare finns ett bra knep. I vårt exempel: Om du är i Australien och vet att du ska till Bali men att du ska till Nya Zeeland åtta månader i mellan. Då kan du boka resan från Australien till Bali med mellanlandning på Nya Zeeland. En mellanlandning på åtta månader. Att du bokar detta i samma paket gör att det blir billigare.
  • Om du kan – res bara med handbagage.

Gilla Ett annat liv på Facebook för fler tips, listor och inspiration om resor:

2 kommentarer till “Stora superguiden: Så hittar du de billigaste flygen”

  1. Googles egna sökmotor för flyg är superb. Man skriver tex ”Stockholm to Bangkok” och då kommer det upp en flik bredvid ”bilder, web, karta etc” där det står ”flyg”

    Boka aldrig flyg på helger! Flygbolagen vet att de flesta bokar sina resor under helgerna när de. är lediga och har tid och energi att spendera. Alla priser höjs då!

    Vi delar nästan alltid upp resan A till B till C. Det sammanlagda biljettpriset blir lägre och man kan också passa på att se ett till land. Tex så flög vi från Colombia till Kuba för 2k pp, vidare till Mexico för 1k pp och vidare till USA för 1500k pp. Alla dessa tre biljetter tillsammans blev 3k billigare än att flyga direkt från Colombia till USA. Slutpriset blir ju dock självklart dyrare om man stannar länge på destinationerna men det kan va värt att få bocka av två nya länder till en så bra biljettdeal!

  2. Onsdag och lördag är billigare (oftast) än alla andra dagar. Kolla min artikel om hur man överlever en långflygning, där finns lite tips.

Kommentarer är stängda.