Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta för att resa i Burma

Jag reste under oktober och november hösten 2016, 27 dagar i Burma. Förutom de 27 inlägg jag publicerat dag för dag tidigare kommer det snart ett längre sammanfattande och härligt reportage. Det här inlägget är en snabb-guide med allt du behöver veta för att resa i Burma.

Länkar till de 27 inläggen hittar du längst ner i detta inlägg.

Visum

Det går att söka 28 dagars turistvisum. Det kostar 50 USD och söks enklast online på den officiella migrations-sidan: http://www.evisa.moip.gov.mm

E-visumet skickas till dig på mailen ganska omgående. Skriv ut det och ta med dokumentet vid inresa.

Viktigt att veta: Flyger du in i landet måste du också flyga ut. Vill du korsa landgränsen ut ur landet måste du söka tillstånd för det på plats i Burma. Det kan du få hjälp med på valfri resebyrå.

Vad heter landet – Burma eller Myanmar?

Sverige kallar landet officiellt för Burma. På ditt visum och i kontakt med landets migrationsverk står det Myanmar. Flera länder i världen kallar det för Myanmar. Varför? Läs mer här om historien och namnet >>

Bankomater (ATM)

Många tror att Burma inte har bankomater överallt. Så var det för några år sedan. Nu finns det bankomater i princip överallt. Du behöver alltså inte gå runt med massa kontanter på fickan.

Valuta

Valutan heter Kyat. 100 svenska kronor är ungefär 15 000 Kyat. Du delar alltså dina burmesiska pengar på 150 för att veta vad priset blir i svenska kronor.

Budget

Jag reste 27 dagar och spenderade drygt 6000 kronor. Cirka 200-240 kronor per dag. Då bodde jag varje dag i dubbelrum med privat badrum, ac och varmvatten, gjorde en hel del aktiviteter, hyrde moped, åkte tåg, buss, taxi och betalade turistavgifter för att överhuvudtaget få vistas i ett visst område. Våra rum var schyssta och maten vi käkade var inte bara billig skitmat. Det går alltså att pressa budgeten ännu mer om du bor i flerbäddsrum på hostel och bara äter gatumat varje dag.

Boende i Burma är extremt mycket dyrare än i övriga länder i Sydostasien. Priset har gått upp med flera 100 procent de senaste åren. Om det kommer gå ner vågar ingen säga. Men räkna med att lägga lite mer slantar på boendet än vad du gör i till exempel Thailand.

Telefon och Internet 3G/4G

Vill du Skypa med mamma eller pappa mitt i vildmarken eller från en båt på floden mitt i ingenstans? Det kan du göra i Burma tro det eller ej. 3G-nätet är otroligt bra. Det trodde jag inte när jag reste hit.

Jag köpte ett simkort för min iPhone i en enkel butik på gatan i huvudstaden Yangon. Det blev Telenor som jag innan hört skulle ha bra mottagning och bra internet. Själva simkortet kostade 1 500 Kyat (cirka 10 svenska kronor). Jag fyllde sedan på kontantkortet med 10 000 Kyat (cirka 70 kronor). Sedan skickade jag ett sms med en kod till Telenor för att ladda på data. 4 gigabyte som gäller i en månad för 9 990 Kyat.

Säkerhet och farliga områden

Numera är det inte alls farligare att resa genom Burma än i något annat asiatiskt land. Det pratas en hel del om att man måste ha tillstånd hit och dit. Det går att åka till de flesta områdena i landet utan några speciella tillstånd. Det är bara vissa delar i absolut norra delen av landet dit inga turister får åka. Och vissa områden långt bortanför turistområdena kräver tillstånd. Så länge du planerar att bara hålla dig på turist-vägen kan du vara lugn.

Språket

Burmesiska. Precis som thailändska är det ett tonspråk, men med fyra toner. De har inte alfabetet som du är van vid. Att lära dig läsa språket under en resa i landet blir därför svårt. Men att lära dig några fraser att säga är absolut möjligt.

Hej/Godmorgon/Goddag/Godmiddag/Godkväll = Min Ga Lar Ba

Tack = Ché Zu Pa

Tack så mycket = Ché Zu Tin Par Day (Lite mer formellt. Det här sägs definitivt till en äldre person när du vill tacka)

Lär dig lite mer i min ”Lilla språkskola” >>

 


Alla inlägg från den 27 dagar långa resan i Burma

Dag 1: Hektiska Yangon >>
Dag 2: Den mäktiga och gyllene Shwedagon Pagoda >>
Dag 3: Hantverksmarknad och bokade tågbiljetter >>
Dag 4: Framme vid templen i Bagan >>
Dag 5: Soluppgång på tåget och god mat i Bagan >>
Dag 6: En heldag vid templen i Bagan >>
Dag 7: Så hittar du ett tempel i Bagan där du är ensam >>
Dag 8: Vi lär oss prata Burmesiska >>
Dag 9: Båtresa på floden till Mandalay >>
Dag 10: Vi fick en tour vi inte ville ha >> 
Dag 11: En dag uppe i kyliga och gröna Pyin Oo Lwin >>
Dag 12: Viadukten Goteik – en av världens vackraste tågsträckor >>
Dag 13: Frihet och vattenfall på Burmesiska landsbygden >> 
Dag 14: Lolo the dog attacked but saved by Mr Books >>
Dag 15: Nattbuss till Inle Lake >>
Dag 16: Därför ska du kalla Burma för Burma och inte Myanmar >>
Dag 17: Bildspecial – båttur på Inle Lake >>
Dag 18: Cykling, utsikt och vin >>
Dag 19: Bussresa i 18 timmar till södern >>
Dag 20: Mawlamyine bjuder på otrolig solnedgång >>
Dag 21: Strandhäng och besök vid liggande Buddha >>
Dag 22: Landet med det trevligaste folket >>
Dag 23: Häftig båttur genom mäktig grotta >>
Dag 24: Redo för besök vid heliga ”Golden Rock” >>
Dag 25: Religiösa ”Golden Rock” och galen berg-och-dal-bana >>
Dag 26: På jakt efter bästa burgaren i Yangon >>
Dag 27: Topp 5 bästa upplevelserna i Burma >>

2 kommentarer till “Allt du behöver veta för att resa i Burma”

  1. Tusen tack för alla inlägg om Burma, det har varit jättespännande att följa din resa. Jag åker till Bagan den 29/12, inte många dagar kvar nu.

Kommentarer är stängda.